Yeni Ürün Lansmanı Yaparken İçerik Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Küçük ve orta ölçekli kurumların yeni ürün lansmanlarında etkili içerik stratejisi uygulaması gerekir. Ürünün başarısı, marka farkındalığı ve satış hacmi için içerik önemli bir unsurdur. Bu blog içeriğimizde sizlere yeni ürün lansmanı yaparken içerik stratejisini nasıl oluşturmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağız. Farklı sektörlerden örneklerle pratikte bu strateji nasıl uygulanabilir birlikte görelim.

Yeni ürün lansmanı yaparken içerik stratejisi nasıl oluşturulur?
Yeni ürün lansmanı yaparken içerik stratejisi nasıl oluşturulur? Photo by Teemu Paananen on Unsplash

Hedef Kitlenizi Tanıyın

Her planlamada olduğu gibi içerik stratejisinde de ilk adım; kitleyi tanımaktır. Hitap ettiğiniz kişilerin demografik özellikleri, sahip oldukları sorunlar, vakit geçirdikleri mekanlar, tükettikleri içerikler ve almaya alışık oldukları mesajlar önemlidir. Hedef kitlenizi anlamak size nasıl bir içerik stratejisi geliştirmeniz gerektiğini gösterecektir. 

Örnek vermek gerekirse; eğer markanız kadınlar için atletik giyim parçaları sunuyorsa ve yeni bir koleksiyon tanıtımı için içerik stratejisi geliştiriyorsanız yapmanız gereken ilk şey; kitleyi tanımaktır. Var olan kitlenizin dışında yeni koleksiyonun hitap ettiği odaklanmış grubu bulmanız önemli. Diyelim ki bu yeni koleksiyon spora yeni başlayan, çok fazla hareket etme imkanı olmayan kadınlar için geliştirilmiş olsun. Yaş grubu 18-35 yaş arası, sağlıklı yaşama ve fitness uygulamalarına ilgi duyan, spora başlamak isteyen kadınlar için doğru içerikleri oluşturmanız gerekir. Bu kadınlar daha çok Instagram ve TikTok gibi kanallarda vakit geçirir. Koleksiyonu tanıtmanız ve hedef kitlenize ulaşmanız için bu kanallara yönelik görsel ağırlıklı içerikler oluşturabilirsiniz. Video içeriklerle kitlenizin karşısına çıkabilirsiniz. İnfluencer tavsiyelerinde yer almak için gereken anlaşmaları yapabilirsiniz. 

Hedefleri Tanımlayın

Ürün lansmanı öncesinde içerik stratejisinin amacı net olmalıdır. Hedeflerinizi açıkça belirlemek verileri doğru analiz etmenizi sağlar. Stratejinize marka farkındalığı yaratmak, satışları yükseltmek, potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek, organik trafik kazanmak gibi hedefler koyabilirsiniz.

Örneğin; yeni bir makyaj koleksiyonu çıkaran markanın hedefi web sitesi üzerinden satışları yükseltmek olabilir. Bu amaca ulaşmak için ürünlerinin üstün özelliklerini yansıtan içerikler paylaşabilir, satışa yönlendiren mesajlar verebilir, indirim ve hediye kampanyaları düzenleyebilir. Bu markanın amacı satış olduğu için içerik türlerinin hepsinde dikkat etmesi gereken nokta; harekete geçirici bir mesaj vermesidir.

İçerik Takvimi Oluşturun

İçerik takvimi istikrarlı bir paylaşım grafiği oluşturmanızı sağlar. Lansman öncesinde ve sonrasında içerikleri paylaşmaya devam etmeniz gerekir. Kitlenizin size geri dönmesi için bir sebebi olmalıdır. Düzensiz içerik paylaşımı stratejinin başarısını olumsuz etkiler. İçerik takvimi oluştururken; içerik türlerini, kullanılacak görsel ve videoları, paylaşılacak kanalları, gün ve saat aralıklarını belirlemelisiniz.

Örneğin; sürdürülebilir ev ürünleri sunan bir marka blog sayfasında ve sosyal medya kanallarında paylaşacağı içeriği önceden hazırlamalıdır. E-posta pazarlama kampanyaları ile hedeflerine yönelik çalışmalar yapmalıdır. E-posta pazarlama kampanyaları için belli gün ve saatleri belirleyerek sürdürülebilirlik uygulamaları, yenilikleri, gelişmeleri hakkında bülten yayınlayabilir.

Farklı İçerik Türlerini Kullanın

Her içerik türünün kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır. İçerik stratejinizi başarılı hale getirmek için kitlenizin zaman geçirdiği kanallara uygun paylaşılabilir içerikler hazırlamanız gerekir. Potansiyel müşterilerinizin karşısına çıkmak için birden fazla kanalda olmanız önemlidir. 

Örnek vermek gerekirse; hazırladığınız blog gönderisini farklı kanallara uygun hale getirerek verimli şekilde kullanabilirsiniz. Blog gönderisinde verdiğiniz mesajı bir görsel haline getirerek Instagram paylaşımı olarak sunabilir, İnfografik şeklinde LinkedIn’de paylaşabilir, mesajın özünü Twitter üzerinden yayabilirsiniz.

Yenidoğan bebek ürünleri piyasaya süren bir marka ürünlerinin özelliklerini yansıtan, detaylı bilgi içeren ve yenidoğan bakımında annelere yardımcı tavsiyeler sunan blog içerikleri hazırlayabilir. Annelerin ilgisini çeken görseller hazırlayarak hap bilgileri Instagram üzerinden paylaşabilir, ürünlerin nasıl kullanılması gerektiğini anlatan inceleme videoları yayınlayabilir. Annelerin bilgi alışverişinde bulunması ve sosyalleşmesi için yenidoğan anneleri forumu oluşturabilir. Bir uzmanla anlaşarak annelerin yenidoğan bakımında karşılaştıkları soru ve sorunları inceleyen röportaj serisi hazırlayabilir. 

Ölçüm ve İyileştirme

İçerik stratejisinin başarısını ölçmek için hedeflerinizi belirlemeniz gerektiğini söylemiştik. Çünkü bu hedeflere yönelik metrikler seçmeniz gerekir. Yapılan ölçüm ve analiz sonucunda zayıf ya da güçlü paylaşımları tespit edebilirsiniz. İlgi gören kanalları ve paylaşımları daha fazla öne çıkarabilir, zayıf içerikleri güçlendirmek için iyileştirme çalışmaları yapabilirsiniz.

Mesela; yeni bir organik gıda ürünleri serisi başlatan bir şirket, içerik pazarlama kampanyalarından gelen web sitesi trafiğini ve dönüşümleri ölçebilir. Organik gıdaların sağlığa faydalarıyla ilgili blog yazılarının önemli miktarda web sitesi trafiği çektiğini, ancak çok fazla dönüşüm sağlamadığını fark ederlerse, stratejilerini bu yazılara daha fazla harekete geçirici mesaj ekleyecek veya ürünlerin lezzetine odaklanan ek içerikler oluşturacak şekilde ayarlayabilir. 

İzlenecek bir diğer önemli metrik de etkileşimdir. Örneğin, bir şirket Instagram hikayelerinde yüksek etkileşim görüyor ancak Facebook gönderilerinde göremiyorsa, stratejisini Instagram için daha ilgi çekici hikayeler oluşturmaya odaklanacak şekilde ayarlayabilir. 

Influencer’lar ve İş Ortakları Aracılığıyla Güçlendirme

Sosyal medyada takipçi sayısı fazla olan kişiler geniş kitlelere daha çabuk ulaşmanızı sağlar. Özellikle etkileme kapasitesi yüksek olan kişilerle yapılan ortaklıklar yeni ürün lansmanı için iyi sonuç verir.

Örneğin; yeni bir çevre dostu temizlik ürünleri serisini piyasaya süren bir şirket, ürünlerin gerçek bir evde nasıl kullanılabileceğini gösteren içerikler oluşturmak için popüler bir ev temizliği influencer’ı ile ortaklık kurabilir. Ayrıca, temizlik ürünlerinin diğer çevre dostu ürünlerle birlikte nasıl kullanılabileceğini göstermek için bir ev eşyası markasıyla da ortaklık yapabilir.

Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçeriklerden Faydalanın

Gerçek kullanıcılar tarafından yapılan yorum ve paylaşımlar güven vericidir. Satın alma davranışını tetikleyen en önemli unsur, insanların tavsiyesidir. Müşterilerinizin ürününüz hakkındaki fikirlerini, deneyimlerini ve duygularını paylaşmasını sağlamak için destekleyici olmanız önemlidir. Müşterilerinizi ürününüzle ilgili kendi deneyimlerini paylaşmaya teşvik edebilirsiniz. Bu içeriklere sosyal medya kanallarınızda ve web sitenizde yer verebilirsiniz.

Örnek olarak;  yeni bir sağlıklı atıştırmalık serisi piyasaya süren bir şirket, müşterilerinden atıştırmalıkların tadını çıkarırken çektikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşmalarını isteyebilir ve en iyi gönderilere Instagram hesabında yer verebilir.

Paylaşmaya Devam Edin

Ürün piyasada olduğu sürece içerik stratejisini uygulamaya devam etmeniz gerekir. Sadece lansman döneminde yapılan yoğun paylaşımlar ve sonrasında oluşan durgunluk kitlenizin güven duygusunu zedeleyebilir. Ürünle, kitlenizin sorunları ve yaşam tarzıyla, markanızın değeriyle ilgili güncel içerikler paylaşmaya devam etmeniz önemlidir. Sohbeti devam ettirmek için kitlenizle bağ kurabilir, sosyal medya kanallarında aktif olabilir ve marka imajınızı vurgulayabilirsiniz.

Sonuç olarak, yeni bir ürün lansmanı için başarılı bir içerik pazarlama stratejisi; hedef kitlenizi derinlemesine anlamayı, net hedefleri, iyi planlanmış bir içerik takvimini, çeşitli içerik türlerini, ölçüm ve ayarlamaları, etkileyicilerden ve iş ortaklarından yararlanmayı gerektirir. Bu ilkeleri izleyerek, ürününüz hakkında etkili bir şekilde ses ve ilgi uyandıran ve satışları artıran bir içerik pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz.