Niş Pazarlama Nedir? Kitlesel Pazarlama ile Niş Pazarlama Arasındaki Fark

Niş Pazarlama Nedir?

Niş Pazarlama Nedir?

Pazarlama, insanların istek ve ihtiyaçlarına yönelik ürünleri üretme, fiyatlandırma, dağıtma ve tutundurma faaliyetlerinin yönetimidir. Şirketler, yer aldıkları sektörde açığı fark ederek etkili çözüm üreten bir ürün yaratmaları sayesinde pazarlamaya adım atmış olur. Geniş ve büyük pazarlarda yer alan tüm istek ve ihtiyaçları karşılamak mümkün değildir. Marka olmak isteyen ve kazançlı bir sürdürülebilirlik yaratmaya çalışan şirketler, pazarı benzer gruplar doğrultusunda bölümlendirmek zorundadır. Pazar bölümlendirme sayesinde benzer şekilde davranan, aynı yaşam tarzına sahip olan, özellikleri ve ihtiyaçları bakımından birbirine yakın profiller çizen gruplar belirlenebilir. 

Hedef kitle analizi, pazar bölümlendirme stratejisi, pazar büyüklüğü ölçümü, maliyet ve kar oranı hesaplama gibi önemli kararlar gerektiren pazarlama, şirketlerin rekabet konusunda zorluk yaşadığı yönetim fonksiyonlarından biridir. Başarılı olmak isteyen şirketler, tatmin edilme şansı en yüksek olan ve farklı bir ihtiyaca sahip olan pazar bölümünü keşfetmelidir. Pazarda kimsenin görmediği ve kar getirme potansiyeli olan bir boşluk belirlemek, bu alana yönelik ürün hazırlamak, doğru kanallar aracılığı ile yüksek bir fiyat karşılığında sunmak, niş pazarlama kavramını ortaya çıkarır.

Teknolojinin gelişimi ve mobil araçların günlük yaşam içine dahil oluşu sayesinde büyük şirketler ile küçük girişimlerin rekabet edebilme olanağı doğmuştur. Büyümek isteyen küçük şirketler, marka oluşturabilmek için basit ama önemli bir fikir bulabilmelidir. Piyasaya egemen olan kategorilerde yükselme şansı bulamayan yeni girişimler, farklı bir kategori yaratarak niş pazarlama stratejisi uygulayabilir. Mevcut pazarı parçalara bölmek, yeni ve boş bir alan bulmak için etkilidir. 

Hedef kitlenin davranışlarını, yaşam stillerini, dünya görüşlerini, demografik ve coğrafi özelliklerini detaylı şekilde incelemek, var olan pazarın bölümlerini analiz etmek, benzer profile sahip kişilerin ortak ihtiyaçlarına farklı bir bakış açısı getirmeye çalışmak, niş pazarlama kavramının içerisinde yer alır. Pazarda bulunan kimsenin fark etmediği boş alan, ilk zamanlar küçük bir potansiyel olarak görünür. Niş pazarlamada temel olan unsur; küçük ve fark edilmemiş olmasıdır. Ancak doğru bir strateji ile bu boşluğa çözüm getiren şirket, insanların dikkatini çekerek büyümeye başlar.

Niş Pazarlamanın Amacı

Niş pazarlamanın amacı, genel pazar içerisinde küçük bir alan yaratmak ve bu alana en uygun ürünü sunmaktır. Ortaya çıkarılan ürün, tam anlamıyla hedef kitlenin istek ve ihtiyacına yönelik olmalı, hiçbir şekilde alternatifi bulunmamalıdır. Müşterilerin sahip olduğu istek ve ihtiyaçlara yönelik olarak hazırlanan bu ürünler, özel olduğu için yüksek fiyat doğrultusunda satışa sunulur. Büyük markalar ile baş etmek isteyen küçük girişimler, fark edilmek için niş pazarlama stratejisini kullanabilir. Pazarın kaymağını almak olarak tabir edilen yüksek fiyat ile kar elde etmek, niş pazarlamanın amaçlarından biridir.

Müşterilerin, örgütsel pazarların, rekabetin ve teknolojinin değişen dünyasında başarılı bir işletme olabilmek giderek güçleşmektedir. Geleneksel pazarlama anlayışının yetersiz kaldığı günümüzde, işletmeler ve toplum değişiklik aramaktadır. Değişime ayak uyduramayan ve enerjisini kaybeden işletmeler geride kalmaya mecburdur. Rakiplerin izinden gitmek, kısa süreli bir fayda sağlasa bile uzun dönemde rekabetin yoğun yaşamasına neden olur. Niş pazarlamanın amacı, işletmelere farklı olabilecekleri ve küçük grupları hedef alabilecekleri bir pazar yaratmaktır. 

Pazarlamanın sınırlı bir alana odaklanmasını sağlayan niş pazarlama; üretim fonksiyonları, dağıtım, ürün stoğu, tutundurma ve satış gibi faaliyetlerde işletmelerin işlerini kolaylaştırır. Yüksek fiyat avantajı sağlayan niş pazarlama, işletmelerin belli bir kesime hitap etmesi sayesinde rakipsiz bir pazarlama süreci yaşar. Küçük işletmelerin niş pazarlama stratejisiyle amacı; büyük markalar ile rekabet edebilmek, kar sağlamak, fark edilmek ve sürdürülebilir bir yaşam döngüsü oluşturmaktır. 

Kitlesel Pazarlama ile Niş Pazarlama Arasındaki Fark

Kitlesel pazarlama, genel bir tabir olarak toplumun her kesimine hitap eden ürünler ortaya çıkarmayı ve sunmayı kapsar. Pazarı bölümlendirme gereği duymayan ve herkesin ihtiyacına yönelik özel bir geliştirme gerektirmeyen ürünler için kullanılır. Gelişen teknoloji ile değişen toplum yapısı, tatmin edilmesi zor müşteri profiller günümüzde kitlesel pazarlamanın başarılı olma ihtimalini giderek yok etmektedir. Daha fazla seçme şansı olan tüketiciler, markalar arasında kıyaslama yapmaya, ürünlerin özelliklerini detaylı şekilde incelemeye ve farklı seçeneklere yönelmeye başlamıştır. Kitlesel pazarlamada yapılan ve geneli kapsayan uygulamalar, günümüz tüketicisini memnun etmekten uzaktır.

Dijital pazarlamaya doğru evrilen geleneksel pazarlama anlayışı, müşterilerin istek ve ihtiyacına yönelik hizmet sunan uygulamalara dönüşmüştür. Mikro pazarlamaya kadar uzanan kişiselleştirilmiş mesajlar sayesinde pazarlama anlayışı müşteri odaklı bir yaklaşım haline gelmiştir. 

Kitlesel pazarlamanın aksine niş pazarlama, belli bir grubu hedef alır. Pazarda kimsenin fark etmediği küçük bir boşluk fark ederek bu gruba ait olan insanları hedefler. Niş pazarlamada fark edilme olasılığı daha yüksektir. Büyük markalarla rekabet etmek isteyen küçük girişimlerin başarılı olabilmesi için pazarı detaylı analiz etmesi, özel bir ihtiyaç ya da istek keşfetmesi, yeterli talebin olup olmadığını incelemesi gerekir. 

Niş pazarlama; doğru ürünü doğru hedef kitleye, en uygun noktalarda farklı şekilde sunmaktır. Kitlesel pazarlama ise genel iletişim araçları ile yapılan, pazarın tamamını hedef alan, bütünsel özelliklere sahip ürünlerin üretilmesi, fiyatlandırılması, dağıtılması ve tutundurulmasıdır.

Niş pazarlama, belirli bir gruba özel ürün sunduğu için yüksek getiri potansiyeli olan stratejilerin başında yer alır. İnsanlar, daha önce fark edilmemiş istek ve ihtiyaçlarını karşılayan alternatifsiz bir girişime yüksek fiyat ödemeye istekli olur. Niş pazarlamada hedeflenen pazara etkili bir ürün sunulursa ve başarılı bir tutundurma programı uygulanırsa karşılığında karlı sonuç alınabilir. Kitlesel pazarlama ise ortalama bir ürün ile tüm müşteri grubundan karşılık beklenmesidir. Bu nedenle büyüme potansiyeli ve kar marjı daha düşük seviyelerde ilerler. 

Büyük markalar, pazarda var olan boşlukları fark etse bile üretim, fiyat, tutundurma, dağıtım gibi pazarlama karması unsurlarını değiştirmekte zorlanabilir. Küçük bir grubun getirisini önemsemeyen büyük markalar, geçmişten beri süregelen kitlesel pazarlamayı tercih eder. İnternet, sosyal medya, teknoloji gelişmeleri ve değişen müşteri profilleri kitlesel pazarlama yerine daha kişiselleştirilmiş mesajlar, ürünler, hizmetler içeren niş pazarlamanın başarılı olduğunu ortaya çıkarmıştır. 

Kurumsal blog yönetimi, niş pazara hitap edebilmek için kullanılabilen az maliyetli yüksek getirili bir tutundurma stratejisidir. Niş alana hitap eden blog içerikleri, belli bir hedef kitleye göre hazırlanır. Bu kitlenin dünya görüşünü, yaşam stilini, istek ve ihtiyaçlarını yansıtır. Aynı kriterlere sahip olan niş grup bu içeriklerle bağ kurar. Kendini topluma ve dünyaya bu şekilde ifade ettiği için blog içeriklerinde duygusal noktalar bulur. Paylaşım isteği ve markayı takip etme potansiyeli artar. 

Niş pazarlamada başarılı olmak için hedef kitlenizin bulunduğu ortamlarda aktif olmanız gerekir. Online varlığınızı güncel tutarak marka topluluğu yaratmayı hedefleyebilirsiniz. Kitlenizin aktif olarak kullandığı sosyal medya kanallarında marka kimliğinize uygun paylaşımlar yaparak farkındalık yaratabilmeniz mümkün.