İçerik Pazarlama Trendleri 2024 Öngörüleri

Gündemin sürekli değiştiği, normal kavramının her an yeniden şekillendiği, ekonomik anlamda belirsizliğin hüküm sürdüğü bir yıl geçirdik. Yaşanılan değişikliklere doğamız gereği kısa sürede uyum sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Hızlı adaptasyon sürecinde başarılı olabilmek için esnek davranmak ve yenilikleri açık fikirle karşılamak önemli. Ekonomi, iklim koşulları, yaşam standartları ve teknoloji sürekli değişmeye devam edecek. Bu değişim rüzgarında markaların ve profesyonellerin hızlı aksiyon alması, yaratıcılığını ortaya çıkarması, kriz anlarındaki sakinliğini koruyarak çevik yaklaşımları benimsemesi gerekiyor.

Üretken yapay zekanın yoğun şekilde kullanılması ve günlük yaşamın içine dahil edilmesi yeni kapılar açtı. 2023 yılı, doğal dil işleme teknolojisinden faydalanan yapay zekanın ortaya çıkardığı içerikleri konuşarak geçti. 2024 yılında yapay zekayı ve gelişimlerini konuşmaya devam edeceğiz ama içerik konusundaki öngörüleri göz önünde bulundurmak faydalı olur. Bu öngörülere göre aksiyon almak kazançlı çıkmanızı sağlayacak. 

İçerik Pazarlama Trendleri 2024 Öngörüleri
İçerik Pazarlama Trendleri 2024 Öngörüleri

2024 Yılının Öne Çıkan Değerleri

2024 yılı değişimlere hızlı ayak uyduranların başarılı olacağı bir sene gibi görünüyor. Değişimi ne kadar hızlı kabul ederseniz o kadar çabuk aksiyon alabilirsiniz. Yapay zeka araçları, dijital pazarlamanın kurallarını ve uygulanışını değiştirmeye başladı bile. Arama motorlarında yapılan aramalar azalıyor ve giderek azalmaya devam edecek. Yapay zeka araçları ile insan diyaloğu, günlük yaşamda karşılaşılan sorunlar ve gerekli stratejik yaklaşımlar için etkili seçenekler sunuyor. 

2024 yılında öne çıkmak isteyen markalar, sosyal medya kanallarında daha aktif olmak zorunda. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, sosyal medya kanallarındaki varlıklarını bir an önce güçlendirmeli. Arama motorlarından gelen trafik hala etkisini korusa da online platformlarda görünür olmak ve insani yaklaşımla içerikler paylaşmak, gelecek yılın trendleri arasında. 

İçerik Üretiminde Yapay Zeka Mı İnsan Mı?

Yapay zeka ile içerik oluşturmak daha kolay hale geldi diye düşünülebilir. Oysa burada gözden kaçan bir nokta var; bir içeriği etkileyici ve paylaşılabilir yapan duygusal temas gücüdür. AI ile üretilen içerikler belli bir şablonda ilerliyor ve empati konusunda büyük eksiklikler taşıyor. İçerik pazarlamasında yapay zeka, bir yardımcı asistan olabilir. Araştırma sürecini kısaltan, içeriğin iskeletini oluşturmak konusunda ilham veren, yaratıcı fikirler sunan bir asistan görevi görebilir. İçeriğin etkileyici ve paylaşılabilir olmasını sağlayan, insan dokunuşudur. 2023 yılında içerik üretiminde yapay zeka iyi bir çıkış yakaladı ve işletmelerin büyük bir kısmı içerik üreticilerinin yerini alabileceğini düşündü. 2024 yılı, yaratıcı içerik üreticilerinin değerini ortaya çıkaracak.

Etkisini Korumaya Devam Eden Bir Strateji; E-Posta Pazarlaması

2024 yılı, değer odaklı paylaşımların ve okuyucuya hitap eden içeriklerin değer kazanacağı bir dönem. Yapay zekanın ürettiği içerikleri sorgulamaya başlayan hedef kitle, markalardan daha fayda odaklı bir yaklaşım bekleyecek. Bu süreçte AI ile insan üretimi olan içerikler, yaratıcılığı yüksek içerik uzmanları tarafından analiz edilerek daha etkileyici hale getirilebilir. Markalar blog sayfasında kitlenin dünya görüşünü yansıtan, değer önerisini vurgulayan, bilgilendirici içeriklerle konumlandırma stratejisini güçlendirmeli. Bülten şeklinde sunulan blog gönderileri e-posta pazarlamasında önem kazanıyor. Kitlesiyle sürekli iletişim halinde kalmak isteyen değer odaklı markalar, içerik üretimine ve e-posta pazarlamasına yatırım yapıyor. Özellikle B2B’de içeriklerin değer odaklı olması sektörde uzman konumuna yerleşmek için kritik önem taşıyor. 

2024 yılında içerik, trafik çekmek ve satışları yükseltmek amacının dışında ilişkileri güçlendirmek için daha etkili hale gelecek. Kişiselleştirilmiş içerikler, markaların tüm paydaşları ile etkili bir iletişim kurmasını sağlarken talebi de destekleyecek.

Yeni dönemde insanlar teknolojiden çok güvene ihtiyaç duyacak. Yapay zeka araçları tarafından üretilmiş içeriklere kuşku ile yaklaşarak daha çok insan üretimi paylaşımları dikkate alacak. Markalar bu konuda bilinçli olmalı ve içerik stratejilerini bu doğrultuda şekillendirmeli.

2024 Yılının Parlayan Kavramları; Şeffaflık ve Güven 

İnsanlar markalarla iletişim kurarken gerçek hikayeler duymak istiyor. İçeriğin ve marka kimliğinin şeffaflığı desteklemesi çok önemli. Yapay zeka ve dijital pazarlama araçlarının birlikte kullanılması kampanyaların daha etkili olmasını sağladı. Ancak veri gizliliği ve şeffaflık politikası son dönemlerde insanların değer verdiği önemli kavramlar olarak karşımıza çıkıyor. Markalar, kişiselleştirilmiş içerikler ve kampanyalar hazırlarken kitlesine verileri nasıl kullandığını açıklamalı. Şeffaflık ilkesini koruyan ve veri gizliliğine önem veren markalar, gelecek dönemde öne çıkan kurumlar arasında yer alacak.

Marka kimliğinizi tanımlarken hedef kitlenizin gözünden bakmanız gerekiyor. Hedef kitlenin derinlemesine analiz edilmesi, insanların markayı nasıl değerlendirdiğini anlamak için gerekli. 2024 yılında kitlenizle bağ kurmak için onlarla vakit geçirin, çeşitlendirilmiş analiz araçlarını kullanın, istek ve ihtiyaçlarını anlamak için farklı yaklaşımlar benimseyin. Şeffaflık ve güven temeline dayanan bir marka yaklaşımı, kitlenin sadakatini kazanmak için önemlidir.

Etkileşim için Hikayeleştirme

Yapay zekanın ürettiği içerikler, internet dünyasında bir yığın oluşturmaya başladı. 2024 yılında farklı bir yaklaşım benimseyen içerik üreticileri ön plana çıkacak. İnsanlarla iletişimi güçlendirmek için geçmişten günümüze kadar hikayelerin kullanıldığını biliyoruz. Ancak bu yıl hikayeleştirme kavramı daha ön plana çıkacak. Al ile üretilen içeriklerin empati açısından eksik olması hikayeleştirme tekniğinin kullanılmasını zorunlu kılıyor. Kitlesiyle bağ kurmak isteyen kişisel ve kurumsal markalar, hikayeleştirme tekniklerini uygulamak zorunda. Etkileşimi artırmak için Al üretimi olan içeriklere bile insan dokunuşu yapmak gerekli. Duygusal temas noktaları yaratmak, güçlü ve zayıf yönlerden bahsetmek, bir gelişim süreci anlatmak ve bu yolculukta  müşterinin kahraman olmasına fırsat vermek önemli. 

Z kuşağı ile yapılan anketler gösteriyor ki, gelecek nesil yaşam tarzına dikkat ediyor. Kişisel gelişim, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ilkelerini benimseyen yeni nesil tüketici grubu, markalardan onlara ilham veren hikayeler sunmasını bekliyor. İçerik pazarlama stratejinizi belirlerken kitlenizin kişisel ve profesyonel anlamda gelişmesine destek olan paylaşımlar oluşturmalısınız. Blog sayfanızı bu içeriklerle zenginleştirerek bir online vitrin haline getirmeniz gerek. Özellikle Y ve Z kuşağında yer alan tüketicilerin ilgisini çekmek için değer odaklı içerikler sunmanız gerekir.

Geleceğin Kavramı; Sürdürülebilirlik

Değişen iklim koşulları ve çevresel faktörler sürdürülebilir yaklaşımları zorunlu hale getirdi. Bir süredir büyük markalar sürdürülebilirlik politikalarını toplumla paylaşıyor. 2024 yılında markalar ‘net sıfır’ hedeflerine ulaşmak için kararlı adımlar atacak. Duyarlılığı yüksek olan Z kuşağı, tüketim alışkanlıklarında sürdürülebilir seçenekleri tercih ediyor. Moda sektöründe satın alma davranışını gerçekleştiren Z kuşağı, ikinci el kıyafetleri ve vintage seçenekleri değerlendiriyor. Doğal kaynakların tasarruflu kullanılmasını ve çevre kirliliğinin azaltılmasını önemseyen bilinçli tüketici profili, markaların sürdürülebilir kararlar almasını bekliyor.

İçerik pazarlama stratejisinde markalar sürdürülebilirlik kavramını ön plana almalı. 2024 içerik takviminizde mutlaka sürdürülebilirlik kavramını destekleyen ve geliştiren içerikler bulunmalı. Paydaşlarınızı bu konuda bilinçlendirmek, yaptığınız çalışmalardan haberdar etmek ve toplumun gelişmesine yardımcı olmak için sürdürülebilirlik üzerine yaratılan içeriklere yer vermek önemlidir.

Sonuç olarak; gelişen teknolojiye rağmen 2024 yılında insan odaklı stratejiler her zamankinden daha önemli hale geliyor. İçerik pazarlamasında uygulanan tüm stratejiler insan yaşamını ve toplum refahını yükseltmek adına oluşturulmalı. Marka kimliğini, değer önerisini ve işletme kültürünü bu temel üstüne inşa eden markalar, 2024 yılında daha fazla etkili olacaktır. 

İçeriğimizi faydalı bulduysanız çevrenizle paylaşarak, pazarlamanın geleceğine ışık tutabilirsiniz. Birlikte daha çok kişiye ulaşabiliriz.

Herkese başarılı ve güzel bir yıl dileriz.