Brief Ne Demek? İçerik Briefi Nasıl Hazırlanır?

Brief nedir? Brief ne demek? Brief, kısa bilgi olarak tanımlanır. Markalar, projelerini hayata geçirirken çalıştıkları ekiplere ne istediklerini anlatmak için bu özeti kullanır. Brief, beklentileri ve istekleri karşı tarafa anlatmanın en etkili yoludur. Kurum içinde ve dışında kullanılan brief dosyaları doğru şekilde hazırlandığında istenilen etkiye ulaşılmasını sağlar.

Brief ne demek?

Brief dosyasının da olmazsa olmazları vardır. Soruların doğru şekilde hazırlanması istek ve beklentilerin net olarak ifade edilmesinde etkili rol oynar. Gereksiz soruların kaldırılması brief dosyasını dolduracak olan markanın ne istediğini daha iyi şekilde ifade etmesine yardımcı olur. Bu nedenle brief soruları kısa ve öz olmalıdır. 

Brief İçinde Yer Alan Sorular

Brief, markanın çalıştığı ekipten ne istediğini ifade eder. Öyleyse bazı temel sorulara cevap vermesi gerekir. Brief içerisinde mutlaka yer alması gereken soru örneklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Markanın kimliği ve değerleri
  • Projenin amacı, kapsamı ve arka planı
  • Hedef kitlenin özellikleri
  • Analiz edilecek başarı ölçüm metrikleri
  • Verilmek istenen ana mesaj
  • Rakipler veya örnek projeler
  • Kesinlikle yer alması gereken detaylar ve asla kullanılmaması gerekenler
  • Spesifik ek notlar

Bu soruların işveren marka tarafından özenle cevaplanması sonucu doğrudan etkiler. Ekip çalışmasında ve ajans süreçlerinde brief dosyası kritik öneme sahiptir. Açık ve net ifade edilmeyen istekler yaratıcı süreçlerin aksamasına ve projelerin yetişmemesine neden olabilir. Brief dosyasını hazırlayan ve dolduran taraflar projenin sürecini etkilediğini bilerek hareket etmelidir. 

İçerik Briefi Nasıl Hazırlanır?

İçerik pazarlaması çalışmalarında yer alan brief dosyası hazırlanırken bazı temel noktalara değinmek gerekir. İçerik talebi oluşturan markalar konu, başlık, anahtar kelime gibi detayları üreticiye iletmelidir. İçeriğin amacına uygun bir üretim süreci için gereken tüm unsurların üretici tarafından bilinmesi önemlidir. Deneyimli içerik üreticileri marka, sektör ve konu detaylarından faydalanarak etkili bir içerik oluşturabilir. Ancak markanın beklentisi ve isteği farklı yönde olduğunda içerik üretim ve yayınlama süreçlerinde aksaklıklar çıkabilir. Revizyon dönüşlerini azaltmak ve markanın beklentisini tam anlamıyla karşılayabilmek için içerik briefinin doğru şekilde hazırlanması önem taşır. 

İçerik Brief Örneği

İçerik briefinin önemli olduğunu ve süreci etkilediğini vurguladık. Peki markalar bu içerik briefini doldururken nasıl bir yol izlemeli? Nelere dikkat etmeli? 

Dilerseniz, useBlog içerik brief formu üzerinden size bu konuyu detaylı şekilde anlatalım:

Konu başlığı; istediğiniz içeriğin ne ile ilgili olduğunu vurgulayan ve kanca görevi gören önemli bir unsurdur. Kayıp giden ekranlar arasında kitlenizin içeriğinize tıklamasını sağlayan en temel nokta, başlığın çekiciliğidir. İçerik başlığı hem dikkat çekici hem net olmalıdır. Konuyu net bir şekilde anlatan ve insanların kısıtlı dikkatini cezbeden bir yapıda oluşturulmalıdır. Eğer siz başlığın üretici tarafından hazırlanmasını istiyorsanız konuyu genel hatlarıyla anlatan bir ifade de sunabilirsiniz. Bu geçici başlık, üreticiye içeriğin konusunu ve nasıl bir içerik beklediğinizi anlatır. Başlığı üretici bulsun diye not düşebilirsiniz.

Açıklama; içeriğin hangi amaçla üretildiğini anlatır. İçerik pazarlamasında farklı amaçlarla stratejiler uygulanır. Marka farkındalığı oluşturmak, satışları yükseltmek, ürün ve hizmetlerin doğru kullanılması için yönergeler sunmak gibi farklı içerik amaçları üretim sürecini etkiler. İçeriği hangi amaçla yazdırmak istiyorsanız bunu açık ve net olarak belirtmelisiniz. Bu sayede içerik üreticisi gerekli şekilde çalışmalar yapar. Örneğin; satışları yükseltmek için hazırlanan blog yazılarında ürün ve hizmetler öne çıkarılır. Marka farkındalığı için talep edilen içeriklerde ise kurumun misyon ve vizyonuna vurgu yapılır. 

Hedef kitle; içeriğin kim için yazıldığını ifade eder. Bu içerikle kime ulaşmak istiyorsunuz? Örneğin; 25- 35 yaş arası, beyaz yakalı, çalışan ve eğitimli kişiler için oluşturulan içerikler daha bilgi verici ve profesyonel bir dille yazılır. Genç yetişkin yada ergenlik dönemindeki öğrenci grupları gibi müşteri profiline hitap eden içeriklerde ise samimi, eğlenceli ve coşkulu bir dil kullanılır. Hedef kitlenin doğru belirtilmesi, üreticinin içeriğin yapısını etkili şekilde kurgulamasını sağlar.

Yazı tonu; hedef kitlenin yapısına göre ayarlanır. Ancak bazı içeriklerin eğlendirmesi bazılarının ise bilgi vermesi gerekir. Yazının tonu içeriğin kitlesiyle, amacıyla, markanın kimliğiyle doğru orantılı olmalıdır. Markanın sesini ve kurumsal imajını yansıtmalıdır. Marka kimliği, otoriter ve güven veren bir imaj sunuyorsa içeriklerde bilgilendirici bir ton kullanmak gerekir. 

Hedef anahtar kelime; içeriklerin bir amacı da arama motorlarında markanın üst sıralarda yer almasını sağlamaktır. Seo uyumlu içeriklerde hedef anahtar kelime belli bir oranda kullanılmalıdır. Hangi anahtar kelimede arama yapıldığında içeriğinizin görünmesini istiyorsanız bu kelimeyi hedef olarak göstermeniz gerekir. Markanın ürün ve hizmetleriyle alakalı, konuyla bütünleşen anahtar kelimeler daha iyi sonuç verir.

İkincil anahtar kelimeler; hedef anahtar kelimede rakipleriniz üstünlük kurmuş olabilir. İçeriğinizin öne çıkması için alaka düzeyi yüksek ve spesifik noktalara temas eden ikincil anahtar kelimelere ihtiyacınız vardır. Destekleyici anahtar kelimeler, arama motorlarında içeriğinizin bu konuda daha etkili bilgi verdiğini gösterir. Bu sayede içeriğiniz daha üst sıralarda yer alır.

Ara başlıklar; konunun anlatımı içinde yer alması gereken önemli unsurlardır. Okuyucunun içeriğe devam etmesini sağlayan ve konuyu daha detaylı aktarmayı kolaylaştıran ara başlıklar marka tarafından belirtilebilir. Seo uyumlu içeriklerde ara başlıkların kalitesi ve anahtar kelime içermesi önem taşır. İçerik üreticisi verdiğiniz konu hakkında değer odaklı bir yazı üretirken ara başlıkları zaten etkili şekilde kullanacaktır. Ancak bu konuda markanız için önemli olan detayları belirtmek adına kullanılmasını istediğiniz özel ara başlıkları sunabilirsiniz.

Negatif kelimeler; markanın kimliği ile bağdaşmayan ve olumsuz imaj yaratan kelimeler olarak ifade edilir. Markalar konumlandırma çalışmalarındaki çağrışımları içeriklerle desteklemek ister. Örneğin, üst gelir grubuna hitap eden markalar ucuz ve indirimli gibi kelimelerle çağrışım yapmak istemez. Bu nedenle içeriklerde bu kelimelerin geçmemesi önemlidir. Markanızın kesinlikle kullanılmasını istemediği kelimeler varsa bunu briefte belirtmeniz gerekir. 

Hedef linkleme; Seo çalışmaları için önem taşıyan etkili bir unsurdur. İçeriğin içinde geçen kelimelerin linklenmesi okuyucuların daha fazla sitenizde kalmasını sağlar. İçeriğin amacına uygun linkleme yapılması önemlidir. Örneğin, marka farkındalığı yaratmak için üretilen içeriklerde sektördeki gelişmeleri yorumladığınız yazılara linkleme yapılmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede okuyucu sektörünüzde otorite konumunda olduğunuzu düşünür ve size güven duyar.

CTA; dönüşüm hedefinizi anlatır. Hazırlanan içerikle ne yapmayı hedeflediğinizi gösterir. Örneğin, satışları yükseltmek için üretilmesini istediğiniz içeriğin CTA kelimesi hemen şimdi satın al şeklinde olabilir. Marka farkındalığı yaratmak için üretilen içeriklerde kullanılan CTA örnekleri; bültene kayıt ol, bize ulaşın, bilgi formunu doldurun gibi ifade edilir. İçeriğin genellikle son paragrafında kullanılan CTA cümlesi, okuyucudan ne yapmasını istediğinizi gösterir. 

Ek notlar; bu proje kapsamında içerik üreticilerine söylemek istediğiniz bilgileri anlatmanız için hazırlanan bir alandır. Sorulan sorular dışında belirtmek istediğiniz detayları bu alana yerleştirebilirsiniz. İncelenmesini istediğiniz örnek içerikler, rakip siteler, kullanılmasını beklediğiniz kaynaklar gibi ek bilgiler içerik üreticilerinin daha fazla veriye sahip olmasını sağlar. 

Markanızın online vitrinini güçlendirmek için bizimle çalışabilirsiniz. İçerik taleplerinizi bize iletirken yukarıda detaylarını anlattığımız brief formunu doldurmanız yeterlidir. Uzman ekibimiz markanızın değerlerini en iyi şekilde yansıtan içerikler ile size benzersiz bir deneyim sunar. 

Birlikte markanızı bir adım öteye taşıyabiliriz!

Blogunuzu canlandırın!

Talep Oluştur