10 Adımda Blog Nasıl Yazılır?

Blog internetin temelidir. Peki blog nasıl yazılır? Kişisel ve kurumsal markaların online ortamda uzman konumunda yer alabilmesi için kitlesine uygun içerikleri düzenli paylaşması gerekir. Değer odaklı blog içerikleri markanın sektöründe ileri düzey bilgi sahibi olduğunu ve kitlesiyle aynı dünya görüşünü paylaştığını vurgular. Blog içerikleri küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyük markalarla rekabet edebilmesi için yardımcı rol oynar. Organik trafik çekmenizi sağlayan blog içerikleri sayesinde reklam maliyetlerinde tasarruf edebilirsiniz. Üstelik günlük yaşamda karşılaşılan sorunlara yönelik hazırlanan, sektör trendlerini takip eden, değerli bilgiler paylaşan blog içerikleri marka ile kitle arasında bağ kurulmasını sağlar.

10 Adımda Blog Nasıl Yazılır? - İnfografik
10 Adımda Blog Nasıl Yazılır? – İnfografik

Blog İçerikleri Hazırlarken Uygulamanız Gereken 10 Adım

Blog içeriklerini üretirken ve paylaşırken bazı detaylara dikkat etmeniz önemlidir. Kişisel ve kurumsal markalar için blog içerikleri oluştururken bu adımları uygulayabilirsiniz.

1-Hedef Kitlenizi Tanıyın: Hedef kitle analizi içerik pazarlamasının temelini oluşturur. Başarılı bir blog sayfası oluşturmak için öncelikle detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. Markalar kendi ürün ve hizmetlerini tanıtırken kitlenin duymaya alışkın olduğu mesaj tipini kullanmalıdır. Söz konusu olan sıradanlık değildir. Kitleniz hangi içerik türlerini takip ediyor? En çok hangi platformlarda zaman geçiriyorlar? Kimleri takip ediyorlar? Hangi sorunları yaşıyorlar? Bu sorulara cevap vererek kitlenizi tanımaya çalışmanız başarılı bir blog sayfası için kritik önem taşır. Persona çalışması yaparak kitlenizi gözünüzde canlandırabilirsiniz.

2-Amacınızı Belirleyin: Her içerik türü belli bir amaç taşır. Blog içerikleri marka farkındalığı yaratmak, trafik çekmek, satışa yönlendirmek, müşterileri ürün ve hizmet konusunda eğitmek gibi farklı amaçlar ile hazırlanır. Kişisel veya kurumsal markanız için hangi amacı hedefliyorsanız blog içeriklerini bu şekilde hazırlamanız gerekir. Belirli bir amacın olması hem içeriği oluştururken hem de analiz ederken kritik önem taşır.

3-Yayın Takvimi Oluşturun: İçerik pazarlaması, aklınıza geldiğinde paylaşım yapmak değildir. Belli bir strateji doğrultusunda özenle gerçekleştirilmesi gereken bir dizi faaliyet gerektirir. Yayın takvimi oluşturmanız ve düzenli şekilde içerik paylaşmanız kitlenizin beklenti içine girmesini sağlar. Sitenize geri gelmek için onlara sebep vermeniz gerekir. Sektörünüzle, markanızla bağlantılı önemli günleri, yılın belli dönemlerini, milli ve dini bayramları atlamadan alakalı paylaşımlar yapmanıza yardımcı olur. Ayrıca düzenli içerik paylaşmanız sitenizin performansını da olumlu yönde etkiler.

4-Hikayeler Anlatın: Hedef kitlenin dağınık olan dikkatini çekmek için hikayeleştirme tekniklerini uygulamanız önemlidir. Sayısal veriler yerine ilgi çeken hikayeler kamp ateşi görevi görür. İnsanların içeriğinizi kendi sosyal medya sayfalarında paylaşmasını sağlar. Viral olan içerikler genellikle şaşırtıcı etkiye sahip olumlu duygulara hitap eden mesajlar taşır. Bu mesajları verirken hikayelerden ilham alabilirsiniz. Hikayeleştirme unsurlarını uygularken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; kahraman müşteri olmalı markanız veya ürününüz yardımcı rehber konumunda yer almalıdır. Sizin yardımınızla müşteriler hayatlarındaki ejderhayı yani sorunu yok etmelidir.

5-Tasarım Seçin: Blog sayfasının tasarımı markanın imajını vurgular. Kişisel ve kurumsal markaların kendi değerlerine uygun sade ve şık bir tasarım seçmesi önemlidir. Tasarımın hedef kitlenin beğenisine göre olması gerekir. Blog içerikleri genellikle bilgi ve değer odaklı olduğu için kolay okunabilir tasarımda sunulmalıdır.

6-Eylem Çağrısı Yapın: Blog içeriklerinin amacına uygun şekilde bir eylem çağrısı ile sonlandırılması gerekir. Kitlenizden ne yapmalarını istiyorsunuz? Bültene abone mi olsunlar? Ürünü satın mı alsınlar? İçeriği arkadaşları ile mi paylaşınlar? Onları harekete geçmeleri için cesaretlendirmeniz önemlidir. Bu sayede kitleniz içeriğinizle etkileşime geçer. Ağızdan ağıza pazarlama görevi gören içerikler daha fazla kişiye ulaşmayı başarır.

7-Etiketleme ve Sınıflandırma Kullanın: Blogun düzenli olması ve içeriklerin arandığı zaman kolay bulunması için etiketlendirme yapılması önemlidir. Arama motorları botları ve okuyucular için sınıflandırma yapılması blog sayfasının daha verimli analiz edilmesini sağlar. Okuyucularınızın düzenli bir blog sayfası ile karşılaşması markanızın imajını güçlendirir.

8-Dağıtın ve Tanıtın: İçeriği sadece markanızın blog sayfasında paylaşmanız yeterli değildir. İnternet içinde içeriği dağıtmaya odaklanmanız gerekir. Sosyal medya platformlarında, etkili kişilerin sayfalarında, sektör bültenlerinde içeriğinizi tanıtabilirsiniz. Bu sayede içeriğin daha fazla kişiye ulaşması mümkün hale gelir. Reklam maliyetlerini azaltmak için blog içeriklerine önem veriyorsanız etkili bir dağıtım ve tanıtım faaliyetleri yürütmelisiniz. 

9-Analiz: İçerik pazarlamasında başarıyı getiren nokta; araştırma ve analizdir. İçeriğin performansını analiz etmek gerekli aksiyonları almak için önemlidir. Okuyucuyu hangi aşamada kaybettiğinizi bilmek, hangi noktaların daha fazla dikkat çektiğini bulmak size avantaj sağlar. İçeriğinizi daha verimli hale getirmek için bu analiz verilerini kullanabilirsiniz.

10-İyileştirme: Eski ve yeni içerikleri analiz verilerine göre iyileştirmek sayfanızın daha fazla trafik almasına yardımcı olur. Okuyucularınızın ilgisini çeken içerikleri daha sık paylaşabilir, fark yaratan paylaşımlara odaklanabilirsiniz. Sektör gelişmelerine ve sosyal olaylara göre içeriklerinizi güncellemeniz gerekir. Blog sayfanız sürekli aktif, güncel ve değer odaklı olmalıdır. Markanızın imajını güçlendirmek için sürekli iyileştirme çalışmaları yaparak neyin işe yaradığını bulabilirsiniz.

Sonuç olarak blog, kişisel ve profesyonel amaçlar için harika bir platformdur. Markanızı bir adım daha ileri taşımak için blog içeriklerini kullanabilirsiniz. 10 etkili adım sayesinde kitlenizle bağ kurmanızı sağlayan içerikler üretmeniz mümkün. Blog yönetimi ve içerik üretiminde desteğe ihtiyaç duyarsanız bize ulaşabilirsiniz.