Paylaşılabilir İçerik Nedir? 2023 Detaylı Rehber

Mobil cihazların günlük yaşamın içine dahil olması sayesinde her birimiz bir içerik üreticisi haline geldik. Sosyal medya platformlarında duygu ve düşüncelerimizi, güncel olaylarla ilgili görüşümüzü, yaptığımız etkinlikleri paylaşıyoruz. Dikkatleri üzerimize çekmeyi ve insanların bizi onaylamasını bekliyoruz. Ürettiğimiz içeriklerin “paylaşılabilir içerik” kategorisine girmesi için elimizden geleni yapıyoruz.

Basit bir sosyal medya gönderisi veya yoğun hazırlık gerektiren blog yazısı olsun fark etmez, her içeriği paylaşma amacımız; mümkün olduğu kadar fazla insana ulaşması ve bizi tanıtmasıdır. Kişisel veya kurumsal markalar için içerik stratejisi kazanç sağlayan bir araçtır. İçeriğin daha fazla kişiye ulaşması için paylaşılabilir içerik özellikleri taşıması gerekir. Uzman içerik üreticileri viral olma potansiyeli taşıyan içerikler hazırlamanın püf noktalarını bilir. Siz de paylaşılabilir içerik tasarımı yaratmak istiyorsanız önerilerimize kulak verin!

Paylaşılabilir içerik nedir?

İçerik Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Temel Nokta

Paylaşılabilir içerik tasarımına geçmeden önce bilmeniz gereken temel noktalar var. İçerik oluştururken dikkat etmeniz gereken bu adımlar başarılı sonuç almanıza yardımcı olur.

 İçerik üretirken bilmeniz gereken 8 adım;

  1. Neden sorusunu cevaplayın: İçeriği neden üretiyorsunuz? Bu içerikle neyi başarmak istiyorsunuz? Amacınız ne? Bu amaca nasıl ulaşabilirsiniz? Başarılı olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Bu soruları cevaplamanız gerekir. Her içeriğin bir amacı vardır. İçerik stratejisi öylesine bir paylaşım yapmak değildir. Başarmak istediği bir amacı olduğu takdirde size kazanç sağlar.
  2. Hedef kitle analizi yapın: Ulaşmak istediğiniz kişiler kim? Bu içeriği kimler için üretiyorsunuz? Nasıl bir hayatları var? Yaşadıkları sorunlar neler? Günlük yaşamda ne gibi sıkıntılar yaşıyor olabilirler? Hangi platformlarda vakit geçiriyorlar? Nasıl içerikleri tercih ediyorlar? İçerikleri tüketirken hangi davranışı benimseme eğilimleri var? Persona çalışması yapmak, hedef kitlenizi gözünüzde net şekilde canlandırmak için önemlidir. 
  3. Hedefleri belirleyin: Ürettiğiniz içeriğin insanların üzerinde nasıl bir etkisi olsun istiyorsunuz? Farkındalık mı yaratsın? Satışa mı yönlendirsin? Bilgi mi versin? Sosyal medyada paylaşılıp ses mi getirsin? Bültene abone mi çeksin? İnsanlardan nasıl bir eylemde bulunmasını istiyorsanız bunu net şekilde ifade etmeniz gerekir. Ayrıca bu eylemlerin neyi temsil ettiği ve doğru ölçümleme için hangi metriklerin kullanılması gerektiğini bilmeniz de önemlidir.
  4. Konu bulun: Güncel konularda içerik üretmek daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlar. Ancak sayı her zaman önemli değildir. Alakalı kişilere ulaşmak içeriğinizin verimini yükselten önemli bir noktadır. Kişisel veya kurumsal markanızla ilgili konularda içerik üretmeniz alaka düzeyini yükseltmek için önem taşır. Güncel olayları kendi bakış açınızla ele alabilir, sektörünüzdeki önemli konularda kişisel görüşlerinizi bildirebilirsiniz. İçeriğinizi diğer paylaşımlardan farklılaştırmak için bazı kriterleri bilmeniz gerekir. Kendi sesinizi bulmak, özgün ve sade bir anlatım tarzı benimsemek, hikayeler anlatmak bu konuda size yardımcı olabilir.
  5. Farklı platformlar için uygun hale getirin: İçeriğinizin insanları etkilemesini istiyorsanız doğru bir tasarım kullanmanız gerekir. Mobil cihazlara uygun hale getirilmiş içerikler küçük ekranlarda daha iyi performans göstermesini sağlar. Duyarlı tasarım kullanmak, cümleleri kısa tutmak, okunabilirliği yükseltmek, küçük ekranlar için uygun görseller tercih etmek içeriğin farklı cihazlarda etkili performans göstermesi için önemlidir.
  6. Arama motorları için optimize edin: SEO uyumlu içerikler kulağa sıkıcı gelse de kritik önem taşır. İçeriğinizin daha fazla kitleye ulaşması için arama motorlarında sıralanması gerekir. Dikkat çekici başlıklar, maddelemeler, meta açıklamaları, alt başlıklar sayesinde içeriğinizin daha kolay bulunmasını sağlayabilirsiniz.
  7. Dağıtın: İçeriği farklı platformlara uygun hale getirdikten sonra dağıtmanız gerekir. İnsanların içeriğinizle etkileşime geçmesi için her kanalı değerlendirmeniz önemlidir. Sektörünüzde etkileyici konumunda olan kişilerle iletişim kurarak içeriğinizi tanıtmalarını isteyebilirsiniz.
  8. Sonuçları analiz edin: İçeriğinizin amacını ve insanlardan neyi yapmasını istediğini biliyorsunuz. Kullanacağınız metrikleri buldunuz. Şimdi sıra geldi sonuçları analiz etmeye. İçeriğinizin aldığı etkileşimleri analiz etmeniz önemlidir. Eğer sonuçlar istediğiniz gibi değilse iyileştirme yapmanız gerekir.

Paylaşılabilir İçerik Neden Önemlidir?

Paylaşılabilir içerik, insanların oluşturduğunuz içeriği kendi sosyal kanallarında dağıtmasını sağlar. Yani bir ağızdan ağıza pazarlama taktiği devreye girer. Bu sayede içeriğinizi geniş kitleler görür ve adınız duyulmaya başlar. Paylaşılabilir içerik, kişisel veya kurumsal markanızın insanlar tarafından fark edilmesini sağlar. Kitleniz içeriğinizle etkileşime girdikçe markanızın görünürlüğü artar. Otorite ve uzman konumuna yükselmenize yardımcı olur. Bu sayede yeni müşteriler ve bağlantılar yakalama şansınız yükselir. 

Paylaşılabilir İçeriğin Temel Kriterleri

Paylaşılabilir içerik farklı formatlarda olabilir. Görsel, infografik, video, podcast, metin içeriğinizin formatı ne olursa olsun paylaşılabilir olması için bazı temel unsurları bulundurması gerekir.

Paylaşılabilir içeriği taşıması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir;

  • Duygulara hitap etmelidir. Yüksek uyarılmaya bağlı pozitif bir etki yaratan içerikler diğerlerine oranla daha fazla paylaşılır. İlham veren, eğlendiren, güldüren içerikler pozitif bir duygu uyandırdığı için geniş kitlelere ulaşma potansiyeli yüksektir.
  • Yararlı bilgiler içermelidir. Değer odaklı hazırlanan içerikler satışa yönlendiren paylaşımlara göre daha çok tercih edilir. İnsanlar yeni şeyler öğrendiği içerikleri arkadaşlarına göndermek ister. Faydalı olmak, özgüveni yükseltmek ve uzman konumunda yer almak için önemlidir. İnsanlar sosyal çevresinde değer görmeye çalışır.
  • Hikaye anlatımı ile ilgi çekici hale getirilmelidir. Sıkıcı gerçekler yerine duygulara hitap eden hikayeler paylaşılmaya daha uygundur. İnsanların karmaşık bilgileri kolay anlaması için hikayeleştirilmiş içeriklerin oluşturulması gerekir. Akılda kalıcı, ilham verici, öğretici hikayeler kamp ateşi misali insanları çevresine toplar.
  • Süreç iletişim modelindeki tüm kişilik tiplerine hitap etmelidir. Düşünen, Israrcı, Uyumlu, Hayalperest, Asi, Girişimci şeklinde adlandırılan bu kişilik tipleri hikayelerde farklı noktaları benimser. Paylaşılabilir içerik geniş kitlelere ulaşabilmelidir yani tüm kişilik tiplerine seslenmesi gerekir.
  • Görsel formatlar; imaj, video, infografik vb. içerik türleri daha uygun bir seçim olabilir. Paylaşılabilir içerik hazırlarken görsel kullanımı önem taşır. Zamanı kısıtlı olan insanların dikkatini çekmek için uzun metinler yerine görsel ve video kullanılması gerekir. 
  • Özgün olması, net bir tavır taşıması, bakış açısı sunması önemlidir. Trendleri takip ederken farklı bir noktadan konuyu ele almak viral olma potansiyeli taşır. Sürüden ayrılmak gerekir. 
  • Paylaşma düğmelerinin olması ve  stratejik bir konuma yerleştirilmesi kitleyi paylaşıma yönlendirir. İçeriğin oluşturulma aşamasında bu detaya önem vermek gerekir.

İçerik Türlerinde Paylaşılabilirliği Destekleyen Unsurlar

İçeriklerin farklı türleri vardır. Bu türleri başarılı şekilde oluşturabilmek için temel unsurları göz önünde bulundurmanız gerekir. Metin bazlı içerikler, videolar, podcast yayınları, görsel ve infografik tasarımlar paylaşılabilir bir etki uyandırması için dikkatli şekilde oluşturulmalıdır. Öncesinde detaylı bir hazırlık yapmak gerekir. İçerik oluşturma adımlarının uygulanması, gerekli araştırmaların yapılması paylaşılabilirlik oranını yükseltir. Hazırlık aşaması genellikle içerik üreticilerine sıkıcı gelir. Hemen yaratma aşamasına geçmek isterler. Ama hazırlık ve araştırma süreci yaratım aşamasını kolaylaştıran bir zemindir. 

Paylaşılabilir Metin Bazlı İçerikler Nasıl Olmalı?

Geniş kitleleri etkileyen blog içeriği hazırlamak için işe yarayan genel bir teknik kullanabilirsiniz. Her yazıda olduğu gibi giriş, gelişme, sonuç kısımları metin bazlı içeriklerde önem taşır. 

Hikayeleştirilmiş bir blog içeriği için giriş kısmında hedef kitlenizin evet cevabını vereceği bir soruya yer verebilirsiniz. Kahramanınızın sıradan giden hayatında soruna yönlendiren bir soru ile konuya başlamak önemlidir.

Gelişme kısmında ise bu sorunu aşmak için gereken çözümleri açıklamanız ve rehber olmanız gerekir. Kendi deneyimlerinizden bahsedebilir, kitlenizin sorunlarında ortak bir noktayı vurgulayabilirsiniz. 

Sonuç kısmı en can alıcı noktadır. Sorunu vurguladıktan ve kendi deneyimlerinizden bahsettikten sonra çözüme yönlendirdiğiniz kısım sonuç kısmıdır. İnsanları bir şeyler yapması için harekete geçirmeniz gerekir. Paylaşılabilir içerikler için eylem çağrısı önemli bir göreve sahiptir. İnsanların pasif konumdan aktif konuma geçmesini sağlar.

Başlık, metin bazlı içeriklerde kayıp giden ekranlarda hedef kitlenizi yakalamanızı sağlayan bir kancadır. Başlıkların etkileyici olması gerekir. Tıklama tuzağından uzak durarak dikkat çeken başlıklar geliştirmeniz önemlidir. Başlık oluştururken dergi kapaklarından ilham alabilirsiniz. Özellikle sayı içeren başlıklar, farklı konuları birbirine bağlayan cümleler, aykırı duruşlar başlık seçiminde etkili sonuç verir.

Okunabilirliği yüksek tutmak metin bazlı içerikler için kritik öneme sahip. Kimse gün içinde yaşadığı yoğunluğun arasında uzun paragraflara vakit ayırmak istemez. İnsanlar karmaşık bir dili çözmeye çalışmak, jargonları anlamaya odaklanmak yerine başka bir içeriğe geçiş yaparlar. Metin bazlı içeriklerin paylaşılabilir olması için ara başlıklar, maddelemeler, görseller ile kolay okunabilir hale getirilmesi gerekir.

Metin bazlı içerikleri paylaşılabilir hale getirmek için gerekenleri kısaca özetlersek;

  • Giriş, gelişme ve sonuç tasarımını kullanın.
  • Hikayeleştirme unsurlarını ekleyerek ilgi çekici hale getirin.
  • Kanca görevi gören başlıklar yaratın.
  • Sade ve anlaşılır bir dil ile içerikleri oluşturun.
  • Eyleme davet edin ve sizinle iletişim kurmaları için cesaretlendirin.
  • Paylaşım ikonları ile yönlendirme yapın.
  • Farklı kanallarda içeriğinizi tanıtın.

Video İçerikler için Paylaşılabilirlik Nasıl Yükseltilir?

Yüksek uyarılma sağlayan pozitif duygular içinde en iyi performans gösteren coşkudur. Video içerikleri paylaşılabilir hale getiren ve viral olma potansiyelini yükselten coşku içermesidir. Duygusal çekicilik videoların izlenme ve paylaşılma oranlarını artırır. Videonun süresi, görüntü kalitesi, hikayenin ilerleyişi, formatın yapısı paylaşılabilirlik oranı üzerinde etkilidir. 

Videoların ilk 3 saniyesi tamam mı devam mı noktasıdır. Video içeriklerde izleyicilerinizin devam etmesini sağlamak için ilk 3 saniye içinde bir vaat sunmanız gerekir. Hedef kitlenizle alakalı bir vaat sunarak onların dikkatini çekebilirsiniz. Video boyunca bu vaadi gerçekleştirmeniz önemli. 

Video içeriklerin en sıkıntılı noktası; ilerleyiştir. Videoların akıcı ve takip edilebilir olması gerekir. İnsanların kafa yorması gereken hikaye ilerleyişi ne yazık ki paylaşılmaya değer görülmez. Kolay takip edilir bir hızla ilerlemeniz izleyicilerinizin coşkusunun yüksek kalmasını sağlar. 

Mem kartları kullanmak, kanca görevi gören başlıklar yaratmak, etkileyici görselliğe sahip bir atmosfer yaratmak videonun dikkat çekmesi için önemlidir. Algoritmaları hesaba katarak üretim sürecini uygulamanız gerekir. Videonuzu dağıtırken kullanacağınız kanalların algoritmasını anlamak için testler uygulayabilirsiniz. Farklı formatlar kullanarak A/B testleri uygulamak iyileştirme yapmanız için size ipuçları sunar.

YouTube videosunun başarılı olması için iki kriter bulunur; izlenme süresi ve tıklanma oranı. 7 veya 8 dakika izlenen videolar algoritma tarafından kaliteli içerik sayılır. Videonuzun 15 dakikadan kısa olmamasına özen göstermeniz bu kriter için önemlidir. Tıklanma oranı için kanca başlıklar gerekir. Küçük resimler ve başlıklar ile insanların videonuza tıklama ihtimalini yükseltmeye odaklanmalısınız.

Paylaşılabilirliği Yüksek Görsel İçerikler

Paylaşılabilirliği yüksek görseller için anında içerik stratejisini kullanabilirsiniz. Basit ve etkileyici bir hikaye anlatan görseller oluşturmanız gerekir. Harika bir fotoğraf yakalamak için bir sürü deneme yapmanız gerekir. İçerik oluştururken görsel kullanmak istiyorsanız pratik yapmak size bakış açısı kazandıracaktır. Görsellerin spesifik bir alana hitap etmesini sağlarken evrensel bir ilgi uyandırmasını da dikkate almanız önemlidir. Hem dikkat çekecek kadar niş bir noktaya odaklanmalı hem de geniş kitleler tarafından paylaşılmak için genelleme yapmalıdır. Etiketler kullanmak görselin internet ağında hızla dağılmasını sağlar. Üstelik kategorize edilmesi için etiketler kullanılması önem taşır. 

Yüksek Verim Sağlayan Podcast Yayınları için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişisel veya kurumsal markanızın kitlesine herhangi bir konu hakkında bilgi aktarmasının en etkili yolu; podcast yayınlarıdır. İnsanların gün içinde kısa anlardan oluşan boş vakitlerini değerli bir deneyime dönüştüren podcastler son dönemlerde daha çok ön planda yer almaya başlamıştır. Podcast, kolay tüketilebilen bir içerik olduğu için hedef kitleniz açısından iyi bir seçenek olur. Trafikte, bekleme salonunda, yolda, uyku öncesinde ve spor rutinlerinde kitlenize ulaşmak için podcast yayınlarından faydalanabilirsiniz.

Paylaşılabilir değeri yüksek olan podcast içerikleri için dikkat etmeniz bazı önemli noktalar şunlardır;

  • Başlangıç için elinizde olan ekipmanlar yeterlidir. Kusursuz ekipmanlara sahip olmak için beklemek, erteleme davranışına neden olur. Başarılı bir podcast için acemiliği ne kadar çabuk atarsanız o kadar iyidir.
  • Sunum, röportaj, konuşma gibi videolarınız varsa bunları ses dosyasına dönüştürebilirsiniz. Bu sayede ekipmanlara yatırım yapmadan ve podcast takvimi planlamadan önce kitlenizin nasıl tepki verdiğini ölçebilirsiniz. Analiz sonuçlarına göre aksiyon almanız daha iyi bir yoldur.
  • Podcast yayınlarına başlamadan önce araştırma yapmanız gerekir. Farklı yayınlar dinlemek, etkilendiğiniz kısımları not almak, konuşma ve konsept detaylarına dikkat etmek kendi sesinizi bulmanız yardımcı olur. Hedef kitleniz için doğru olan podcast yayın türlerine karar vermek için araştırma yapmanız önemlidir.
  • Genellikle 30 dakikadan kısa süren yayınlar hazırlayın. İnsanların özellikle bekleme zamanlarında tüketmeye alışkın olduğu podcast konseptleri için süre çok uzun olmamalıdır. 
  • Kayıt düğmesine basmadan önce plan yapın ve konuşma metnini hazırlayın. Sürekli pratik yapmak doğal bir akış oluşturmanızı sağlar. Konuşma metni size tutarlı bir çerçeve oluşturur. Hazırlık aşamasını ne kadar iyi yönetirseniz yayın süreciniz o kadar başarılı ilerler.
  • Yayınlamadan önce kayıtlarınızı aralıklı olarak dinleyin. Birkaç gün sonra dinlemek düzeltilmesi gereken noktaları size gösterir. İyileştirme yapmak için kendinize biraz zaman tanıyın.

Kimse size içeriklerinizin viral olma garantisini veremez. Ancak işe yarayan temel unsurları uygulayarak içeriğinizin paylaşılabilir olma potansiyelini yükseltebilirsiniz. Online platformlarda sonsuz gönderi arasında içeriğinizin öne çıkması için sunduğumuz noktalara dikkat etmeniz önemlidir. Sonrasında sürekli denemeler yapmalısınız. İçerik paylaşımlarının başarılı olması için A/B testleri uygulamak, sonuçları analiz etmek, iyileştirmeler yapmak ve tekrar denemek gerekir. Tek seferde başarılı olmayı beklemek, gerçek olması mümkün olmayan bir hayaldir.

Kaynaklar