Ürün Geliştirme ve Pazarlamada Ürün Kavramı

ürün geliştirme

Ürün Geliştirme

Rekabetin yoğun olduğu günümüzde ürün gelişimi, fark yaratan en önemli unsurlardan biridir. Tatmin edilmesi zor olan müşteri profilini memnun edebilmek için markanın sahip olduğu ürün, diğerlerinden farklı ve yüksek donanımlı özellikler taşımalıdır. Pazarın bölümlendirilmesi ve hedef kitlenin doğru analiz edilmesi, ürün geliştirme ve pazara sunma aşamasında büyük önem taşır. Niş pazarlamada, pazardaki boşluğu fark etmek önemli olduğu kadar bu boşluğu tam anlamıyla doldurabilecek ürün tasarlanmak da mühimdir. Girişimciler, pazardaki boşluğun hangi ihtiyacı ve isteği ortaya çıkardığını iyi şekilde belirlemeli, bu ihtiyacı hangi özelliklere sahip bir ürünle karşılayabileceğini düşünmeli, gereken çalışmaları ve araştırmaları yapmalı, prototip geliştirmeli ve insanların deneyimine sunmalı, geri dönüşler doğrultusunda opsiyon almalıdır.

Pazarlamada Ürün Kavramı

Pazarlama karmasının 4P’sinden biri olan ürün, istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda pazara sunulan soyut ve somut kavramlar olabilir. Pazarlamada ürün; değer yaratan her şeydir. Mal, hizmet, kişi, bilgi gibi unsurlar pazarlanabilir. Ürün, markaların tüm faaliyetlerinin merkezinde bulunur. Bir girişimin başarılı olmasını en çok etkileyen unsurların başında ürün gelir. Çok iyi şekilde tanıtılan, konumlandırma çalışmalarında etkileyici bir yer tutan, her temas noktasına dağıtılan ürün, eğer hedef kitlenin beklentisini karşılayamıyorsa başarısız olmaya mahkumdur.

Müşterilerin istek ve ihtiyaçları günümüzde hızla değişmektedir. Sürekli daha fazlasını isteyen insanları memnun edebilmek için markaların enerjisini koruması gerekir. Bir girişim veya markanın enerjik olması demek, sürekli teknolojiyi, pazarı takip etmesi demektir. İnsanların değişen istek ve ihtiyaçlarını herkesten önce fark eden ve hızlı şekilde yeni ürün geliştiren markalar, lider olma potansiyeli taşır. Konumlandırma çalışmalarında zihinlere ilk giren kazanır. İlk akla gelen marka olmak için değişimi takip etmek önemlidir. Yeni ürün geliştirme, birçok aşamadan oluşan zorlu bir süreçtir. Yeni ürün, fikirden gerçeğe dönüşüp sunum aşamasına gelene kadar farklı çalışmalardan geçirilir.

Ürün geliştirmek için yaratıcı ve pratik bir süreç benimsemek önemlidir. Ürün pazar uyumu, girişimin başarılı olmasını etkileyen en önemli noktadır. Pazarın ihtiyaç duyduğu ve satın almaya istekli olduğu ürünü ortaya çıkarmak, stratejik adımlar uygulamayı gerektirir. Parlak bir fikir olarak görülen ürün fikirleri, pazarda talep görmeyebilir. Prototip oluşturma aşamasında maliyetin gelirden daha fazla olacağı anlaşılabilir. Yeteri kadar hızlı üretilip, dağıtılamayacağı fark edilebilir. Bu nedenle yeni ürün geliştirmek kolay gibi görünen aslında çok zorlu aşamalar içeren önemli bir süreçtir. 

Ürün geliştirme süreci 6 adımdan oluşur;

  1. Hedef kitleyi belirlemek ve iyi şekilde tanımak
  2. Müşterilerin acı noktasını yani karşılanmamış istek ve ihtiyacını bulmak,
  3. Değer önerisi yaratmak
  4. Ürünün yalın özelliklerini belirlemek
  5. Bu özelliklere yönelik prototip yaratmak
  6. Prototipi test etmek ve geri dönüşler doğrultusunda geliştirmek

Yeni Ürün Geliştirme

Girişimlerin büyük markalarla baş edebilmek için yaratıcı fikirler ortaya çıkarması gerekir. Müşterilerin diğer büyük işletmeler tarafından fark edilmeyen acı noktalarını keşfetmek, girişimlerin başarılı olmasını sağlayan en önemli etkendir. İnsanların sahip olduğunu bilmediği istek ve ihtiyaçlarını yeni bir ürün geliştirerek karşılayan küçük ve orta ölçekli işletmeler, niş pazarlamanın temelini atmış olur. Yeni ürün geliştirmek için ihtiyaç duyulan fikirler, birçok kaynaktan gelebilir. Müşterilerin geri bildirimleri, rakiplerin yenilikleri, sektörde yaşanılan gelişmeler, teknolojinin ilerlemesi, ekonominin ve dünyanın durumu girişimlerin yeni ürün fikri bulmak için kullandığı kaynaklar arasında yer alır. İşletmeler sahip oldukları yeni ürün fikirleri için gereken prototipleri kendi bünyesinde üretebilir veya farklı bir girişimden satın alabilir. 

Yeni ürün tipleri; tamamen yeni veya geliştirilmiş versiyon şeklinde olabilir. Dünya ve insanlar için tamamen yeni olan ürünler, risk açısından yüksek bir profil oluşturur. Maliyeti ve riski yüksek olan tamamen yeni ürünler, günümüzde çok sık karşımıza çıkmamaktadır.

Geliştirilmiş versiyon ise; pazarda var olan ürünü, müşterinin acı noktasına çözüm olacak şekilde geliştirmek anlamına gelir. Daha az maliyet ve risk içeren bu uygulama, işletmeler tarafından sıkça kullanılır. Markaların enerjik kalabilmek için müşterilerin ihtiyacını sürekli analiz etmesi gerekir. İnsanların ürünleri kullanırken yaşadığı zorluklar, var olmasını istediği özellikler, eksik kalan noktalar ancak müşterilerin geri bildirimleri sayesinde öğrenilebilir.

Girişimler, başarılı olabilmek için tek bir acı noktasına odaklanmalıdır. Hızlı ve çevik bir anlayış benimseyen girişimler, rekabet yarışında öne çıkabilir. Ürün geliştirmede prototip oluşturmak ve müşterilerin geri bildirim vermesi için deneyimine sunmak, başarı şansını arttıran en önemli etkendir. Ürünün mükemmel hale gelmesini beklemek, zaman ve maliyet açısından kayıp yaşatır.

Girişimler yeni ürün geliştirme aşamasını tamamladıktan sonra ticarileştirme aşamasına geçer. Bu aşamada üç seçenek bulunur; ilk girme, paralel girme, geç girme. İlk girme; işletmenin yeni ürünü pazara ilk olarak sunmasıdır. Akılda kalma, yüksek fiyat belirleme, iyi gelir elde etmek gibi avantajları olduğu kadar ürünün insanlar tarafından denenmemiş olması  açısından olumsuz etkileri de vardır. Yeni ürünü benimsemek için insanların zamana ihtiyacı olabilir. Bu durumda ilk giren marka, yadırganabilir. Paralel girme; rakiple birlikte aynı zamanda pazara yeni ürün sunmaktır. Buradaki avantaj, insanların daha fazla dikkatini çekebilir. Geç girme; rakiplerin ilk girerek pazarı eğitmesini beklemektir. Bu sayede insanların ürüne olan yaklaşımını değerlendirerek etkili opsiyonlar ve geliştirmeler yapılabilir.

Yeni ürün geliştirme sürecinde olduğu gibi ticarileşme aşamasında da doğru karar vermek, iyi analiz etmek ve sonuçları etkili şekilde değerlendirmek önemlidir. Zamanlama doğru yapıldığı takdirde girişimler yeni ürünlerden beklenilen geliri elde edebilir. Yeni ürün geliştirilen girişimciler konumlandırma çalışmalarını etkili şekilde yapabilmelidir. İnsanların ürüne ve markaya olan ilgisi başarı için önem taşır. Eğer maliyetli bir konumlandırma çalışmaları yapamayan küçük bir girişime sahipseniz kurumsal blog sayfasından destek alabilirsiniz. Güncel ve aktif bir blog, organik sıralamada yükselmenizi ve insanların dikkatini çekmenizi sağlar. Değer odaklı blog içerikleri markanızı, ürününüzü, vizyonunuzu ve imajınızı doğru şekilde yansıtmanıza yardımcı olur. Sitenize insanları çeken blog içerikleri zamanla müşteri sağlayan bir reklam aracına dönüşür.