İçeriği Yeniden Kullanma: Markanızın Blog Yazılarından En İyi Şekilde Yararlanın!

Yoğun araştırma, üretme ve yayınlama süreçlerinin ardından blog gönderileriniz arşivde kaybolup gidiyor olabilir. Çoğu içerik uzmanı kapsamlı şekilde hazırladığı blog gönderilerinden sadece %25-30 kadarını yeniden kullanıyor. Bu oran, içerik yatırımından en üst seviyede verim almak için kaçırılmış bir fırsat demek. Markanızın blog yazılarından en iyi şekilde yararlanmak için daha stratejik düşünmeniz gerekiyor. Özellikle farklı kategorilerde çok sayıda blog gönderisi bulunan bir marka, içeriklerini daha verimli kullanabilir.

İçeriğin yeniden kullanılması, farklı formatlarda düzenlenen parçaların uygun platformlarda yayınlanması anlamına geliyor. Kısacası, içeriğin geri dönüştürülmesi. Blog gönderisi; onu nasıl verimli kullanacağınızı bilirseniz çok yönlü bir içerik varlığıdır. Blog yazılarını yeniden kullanmak, kulağa kolaya kaçmak gibi gelebilir. Oysa blog gönderisini yeniden tasarlamak, farklı kanallar ve kitleler için içeriği daha ulaşılabilir kılmak demek. Üstelik yeniden düzenlenen ve farklı formatlarda sunulan blog gönderileri, içeriğin değerini artırmanız için önemli bir fırsat. Yeniden kullanma stratejisi, içerik pazarlama uzmanlarının cephaneliğinde bulunması gereken önemli bir silah. 

Gelin birlikte, blog gönderilerini nasıl yeniden kullanabilirsiniz inceleyelim.

İçeriği Yeniden Kullanma

İçeriği Yeniden Üretme Nedir? (Repurposing)

İçeriği yeniden üretme; mevcut içerik parçasını farklı bir platform için dönüştürme, uyarlama ve tekrar tasarlama anlamına geliyor. Mesela bir blog gönderisini youtube videosuna, podcast bölümüne, infografiğe ve e- posta bültenine dönüştürebilirsiniz. Yeniden kullanmanın temel konsepti, içerik varlıklarının kullanım ömrünü ve erişimini orijinalinin ötesinde en üst düzeye çıkarmaktır. Bu uygulama, temel mesajları güçlendirmek, kitlelere tercih ettikleri içerik formatlarında değer sağlamak ve içerik oluşturmaya harcanan zamandan tasarruf etmek için önemli. Semrush 2023 İçerik Pazarlamasının Durumu raporuna göre pazarlama uzmanlarının ve işletme sahiplerinin %42’si içeriğin yeniden kullanılmasının başarı ihtimalini yükselttiği konusunda hemfikir.

İçeriğin yeniden kullanılmasının sağladığı avantajları daha yakından inceleyelim;

  • Farklı formatlarda yeniden düzenlenen ve değişik platformlarda dağıtılan içerikler daha fazla erişim olanağı sağlıyor. Kullanım ömrü uzadığı için verimli sonuç yaratma ihtimali yükseliyor. Üstelik farklı kitlelere markanın mesajını iletme konusunda da etkili.
  • Etkileşim ihtimalini yükseltmek adına içeriğin farklı formatlara uyarlanması önemli. Sosyal medya kanallarında paylaşmak için tercih edilen içerik türleri genellikle; video ve görsel tasarımlar oluyor. Blog gönderisini infografiğe veya youtube videosuna dönüştürmek, etkileşimin artması için kritik öneme sahip.
  • Bir içeriği parçalara bölmek ve her bir parçadan farklı içerik türleri oluşturmak, maliyeti azaltmak için de gerekli. Yeniden üretme yöntemi sayesinde daha az kaynak ile yüksek verim elde etmek mümkün. Blog gönderisinden farklı içerik türleri oluşturarak değişik platformlarda yayınlayabilir, sıfırdan içerik üretmek için gereken çabadan ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Yeniden kullanmanın avantajlarını özetlersek; yayınladığınız her blog yazısının çeşitli kanallar için 5-10 ek içerik parçasına dönüştürülebileceğini hayal edin. İçerik pazarlama çalışmalarınızı güçlendirmenin akıllıca bir yolundan bahsediyoruz!

Blog İçeriğini Yeniden Tasarlama Stratejileri

Blog gönderilerini yeniden kullanmak nedir ve neden önemlidir anlattık. Peki, içerikleri yeniden nasıl kullanabilirsiniz? Blog gönderilerini yeniden tasarlarken kullanabileceğiniz bazı stratejileri beraber değerlendirelim.

Görsel İçeriğe Dönüştürme

Görsel içerik, son dönemlerde daha çok öne çıkıyor. Özellikle sosyal medya kanallarında paylaşılan görsel içerikler daha kısa zamanda tüketilebildiği için tercih edilmekte. Görsel hafızası güçlü olan ve iletişim tekniklerinde görselliği daha etkili bulanlar için blog gönderilerini infografiğe dönüştürebilirsiniz. Blog içeriğinde yer alan istatistikleri, nasıl yapılır adımlarını, tarihsel dönüm noktalarını infografik şeklinde sunmak hızlı bir şekilde içeriğe göz atmak isteyenlerin dikkatini çekebilir. Üstelik hazırladığınız infografiği hem blog sayfanızda gönderinin içinde kullanabilir, hem sosyal medya platformlarında dağıtabilir hem de eski blog içeriklerine yeni bir hayat vermek için değerlendirebilirsiniz.

Alıntı kartları ve carousel tasarımları, Instagram sayesinde ön plana çıkan içerikler. Blog gönderisinde yer alan çarpıcı bilgileri, uzman görüşlerini, sektör otoritelerinin öngörülerini bu şekilde yeniden düzenleyebilirsiniz. Özellikle görsel ağırlıklı olan Instagram ve Pinterest gibi uygulamalarda yeniden oluşturduğunuz bu tasarımlar markanızın farkındalığını yükseltebilir. Üstelik daha fazlası için blog sayfanıza yönlendirme yaparak organik trafik de alabilirsiniz.

Video İçerik Olarak Tekrar Sunma

Yapılan araştırmalar alışveriş yapanların %50’den fazlasının, hangi markayı veya ürünü satın alacaklarına karar vermek için çevrimiçi videolardan yardım aldıklarını vurguluyor. 5 kişiden 4’ü çevrimiçi videoları kullanarak yeni beceriler öğrenmekte. Video pazarlamacılarının %87’si videonun web sitesi trafiğini ve %81’i ziyaretçilerin sayfada geçirdikleri ortalama süreyi artırdığını ifade ediyor. İşletmelerin %93’ü, sosyal medyadaki bir video nedeniyle müşteri kazanabiliyor. Kısacası, video günümüzde en çok etkileşim ve erişim sunan içerik türü.

O zaman, blog gönderilerinden bazı parçaları videoya dönüştürerek daha fazla verim alabilirsiniz. Blog gönderilerinde detaylı şekilde verilen ipuçlarını ve tavsiyeleri, Youtube video serisine dönüştürerek sosyal medya kanallarında dağıtmanız önemli. Bu sayede insanların dikkatini kurumsal blog sayfanıza çekebilmeniz mümkün. Kaynağa geri bağlantı vermek için Instagram Reels veya TikTok’ta yayınlanan küçük boyutlu, ilgi çekici video klipler oluşturabilirsiniz.

Yazılı İçerik Şeklinde Yeniden Tasarlama

Bağlantılı konular hakkında yazılan blog gönderilerini tek bir e-kitapta toplayabilir ve kılavuz haline getirebilirsiniz. Markaların kurumsal blogu aktif kullanmasının nedeni, sektörde otorite konumuna gelmek. E-kitap ve indirilebilir kılavuzlar, sektörde uzman olarak algılanmanız için önemli. Blogunuzda yer alan kapsamlı içerikleri tek bir kaynakta toplamak, hedef kitlenizin bu bilgilerden daha işlevsel şekilde faydalanmasına yardımcı olabilir. 

Markaların kitlesiyle sürekli bağlantıda olması kritik öneme sahip. E-posta bültenleri, insanlarla sürekli iletişim halinde kalmanızı sağlıyor. Blog gönderilerinizi kısaltarak ve taranabilir sürümler haline getirerek bülten formatında yayınlayabilirsiniz. Sosyal medyanın yükselişi ile e-posta pazarlama daha geri planda kalmış gibi görünüyor olabilir. Oysa yapılan araştırmalar hala en etkili içeriklerin başında e-posta bültenleri olduğunu gösteriyor.

Ses İçeriği Haline Getirme

Günün büyük çoğunluğu trafikte, toplantı salonlarında, sosyal alanlarda beklemekle geçiyor. İnsanlar zamanı daha verimli kullanmak için bekleme anlarında sesli içeriklere yöneliyor. Pew Araştırma Merkezi’nde 5.000’den fazla katılımcıyla yapılan bir araştırmaya göre, ABD’li yetişkinlerin yaklaşık yarısı geçen yıl bir podcast dinlemişler. Üstelik beş dinleyiciden üçü  dinlediği podcast bölümü sayesinde kitap okuduğunu, film izlediğini veya müzik dinlediğini belirtmiş. %36’sı yeni bir diyet gibi yaşam tarzı değişikliğine yöneldiğini açıklamış. Dörtte birinden fazlası yani %28’si tanıtılan bir şeyi satın aldıklarını ifade etmiş. Tüm bu veriler bize podcast bölümlerinin giderek daha fazla etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Blog gönderilerini sesli kayıtlara dönüştürmek, hareket halindeyken içerik tüketmek isteyenlerin dikkatini çekmeniz için ideal. Blog gönderilerini ses kayıtlarına dönüştürürken bir uzmanla röportaj yaparak içeriğinizi yeniden şekillendirebilirsiniz.

Sosyal Medya Paylaşımlarına Uyarlama

Blog gönderilerini sosyal medya paylaşımları olarak sunmak için bazı önemli detaylara dikkat etmeniz gerek. Öncelikle platformun algoritmasının nasıl çalıştığını bilmelisiniz. Hangi içerik türlerinin daha çok gösterim aldığı, insanların ne tarz içeriklerle daha fazla etkileşime geçtiği önemli. Kaydırıcıların dikkatini çekmek için görsel içerikler iyi bir seçenek olabilir. Değer odaklı ve eğlenceli paylaşımlar, sosyal medyada daha çok ilgi görüyor. Bir tweeti Instagram’da ekran görüntüsü olarak kullanabilir, blog gönderisindeki bir alıntıyı Facebook gönderisi şeklinde yayınlayabilir, içeriklerin ekran görüntülerini Snapchat, Instagram ve TikTok’ta hikayelerde paylaşabilirsiniz. Blog gönderilerinde yer alan önemli ipuçlarını çeşitli animasyonlarla birleştirerek dikey formunda ve dokunmatik olarak kitlenize sunabilmeniz mümkün.

Blog İçeriğini Yeniden Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İçeriği yeniden oluşturmak teoride kulağa basit gibi gelse de, bunu etkili bir şekilde yapmak için akılda tutulması gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Blog içeriğini yeniden kullanırken hangi noktalara dikkat etmeniz gerekiyor, gelin birlikte inceleyelim.

  • Her blog yazısını yeniden kullanmak işe yaramayabilir. Zaman ve çabadan tasarruf etmek için yüksek performans gösteren blog gönderilerini yeniden kullanım için tasarlamanız gerek. Zamansız konular ve daha önce yüksek trafik alan başlıklar iyi bir seçim.
  • Yeniden kullanım, eski blog gönderisini alıp farklı bir formatta tekrar sunmak olarak anlaşılabilir. Oysa çok daha fazlasıdır. Eski blog gönderisini yeniden yorumlamak, güncel örneklerle desteklemek ve farklı bakış açıları eklemek, tekrar kullanım için önemli.
  • Sadece metni yeni bir ortama aktarmak yeterli olmayacak. İçeriğinizin yapısını, uzunluğunu, görsellerini ve sunumunu, yeniden tasarlamanız gerek. Hangi platformda yayınlamayı düşünüyorsanız ona uygun formatlar kullanmalısınız. 
  • Yeniden kullanılan içerikler de farklı kanallarda tanıtılmalı. Blog gönderisini bir videoya dönüştürdüyseniz LinkedIn, X, Facebook, Instagram, Tiktok gibi sosyal medya kanallarında tanıtım yaparak kitlenizi haberdar edebilirsiniz. Videonun ekran görüntüsünü Instagram’da paylaşabilir, başlığı ve açıklama metnini LinkedIn ve Facebook’ta yayınlayabilir, en can alıcı kısmını Tiktok üzerinden kitlenize sunabilirsiniz.
  • Hangi formata dönüştürülürse dönüştürülsün blog içeriğinin amacı, sitenize organik trafik çekmek. O halde yeniden kullanım için hazırlanan içerikler kaynağa bağlantı vermeli. Kitlenizi sitenize yönlendirmek için yeniden tasarlanan içerikleri kanca olarak kullanabilirsiniz.

İçerik pazarlamasında amaç, az maliyetle yüksek verim elde etmek olduğu için yeniden kullanım önemli bir strateji. Markanızın değerlerini vurgulayan, ürün ve hizmetlerinizi tanıtan, kitlenizle bağ kurmanızı sağlayan içerikleri farklı formatlar haline getirerek çeşitli platformlarda yayınlayabilirsiniz. Bu sayede çabalayarak ve yoğun mesai harcayarak hazırladığınız blog gönderilerinizin arşivde kaybolup gitmesini önleyebilmeniz mümkün. 

Blog gönderisi, çeşitli tanıtım kanallarını besleyebilmeniz için en önemli içerik türü. Aktif bir kurumsal blog sayfası, markanın kitlesine sunduğu sadece yazılı içeriklerden oluşmuyor. Blog gönderileri, yukarıda detaylı şekilde bahsettiğimiz gibi birçok farklı içerik türüne dönüşebiliyor. Blog gönderilerini yeniden kullanmak için tek ihtiyacınız olan şey; yaratıcılık.