Reklamın Yeni Hali: 7 Adımda İçerik Pazarlaması

İçerik Pazarlaması

Dijitalleşen dünyada markalar müşterilerinin dikkatini çekmek için reklamlardan daha etkili çözümler bulmak zorunda. Ücret karşılığında hazırlanmış, ürünün faydalarını ve markanın farklı yanlarını kısa sürede yaratıcı şekilde anlatan reklamlar, artık insanlara yeterli gelmiyor. Çoğu zaman izlenmeyen ve etkisini çabuk yitiren bu çalışmaların yerine markalar daha samimi yapıdaki içerik pazarlamasına yönelmeyi tercih ediyor. 

Teknolojinin yaşadığı hızlı gelişme ile tamamen dijital bir hale dönüşen gündelik hayatta, müşteriler insani özellikleri taşıyan markalara ilgi duyuyor. Duygusal etkileri olan, fiziksel çekiciliği bulunan, etkileyici düşünsel yeteneğe sahip, sosyal olarak bağlayıcılığı yüksek markalar, müşterilerin zihninde daha güvenilir bir konuma sahip. İçerik pazarlaması; doğru planlandığı ve yönetildiği zaman müşterilerin üzerinde konuşmaya ve paylaşmaya değer bulduğu mesajları, çok daha az maliyetle hedef kitleye ulaştırıyor. Özgün içerikler markanın değerini ortaya koyarken etiketler ile paylaşılan mesajlar slogana dönüşüp, dilden dile dolaşabiliyor.

Marka farkındalığı yaratmak, markanın imajını korumak, konumlandırma stratejilerine destek sağlamak için geleneksel reklam çalışmalarının yerini içerik pazarlaması alıyor. Geniş kitlelere ulaşan reklam yerine içerik pazarlaması, hedef kitleye odaklanıyor. Tek yönlü iletişimin aksine interaktif iletişimi benimseyen içerik pazarlaması, hedef kitlenin kaygı ve endişelerini anlayıp etkili çözümler sunarak marka sadakati yaratıyor.

İçerik pazarlamasında dikkat edilmesi gereken adımlara yeterli özen gösterildiğinde ortaya çıkan içerikler, marka topluluğu oluşturulmasına ve müşterilerin marka hakkında sohbet etmesine fırsat veriyor.

İçerik pazarlaması stratejisi oluştururken dikkat etmeniz gereken 7 adım;

1 – Amaç Belirlemek:

İçerik pazarlaması için ilk önce amacınızı net olarak belirlemeniz gerek. 

Marka farkındalığı mı yaratmak istiyorsunuz? 

Satışlarınızı arttırmak mı? 

Toplulukları etkileyen kişilerin dikkatini çekmek mi? 

2 – Hedef Kitleyi Belirlemek:

Bu içeriğin ulaşmasını istediğiniz kişiler kim?

Neler yapıyorlar?

Nasıl bir hayatları var?

Kaygıları ve sorunları neler?

Hangi mecralarda veya sosyal ağlarda vakit geçiriyorlar?

Kimlerden etkileniyorlar?

3 – İçeriğin Türüne Karar Vermek:

Amacınızı ve hedef kitlenizi belirledikten sonra içeriğinizin türünü seçmelisiniz. İçeriği dağıtacağınız kanalların önemi bu aşamada büyük. Eğer hedef kitleniz genç ise hareketli içerikler daha etkili olur. Birkaç kanalda birden yayınlamak için içeriklerinizin kolay adapte edilebilecek şekilde hazırlanması önemli. 

4 – İçerik Oluşturmak:

Farklı kanallardan içerikler paylaşabilir veya özgün içerikler yaratabilirsiniz. Markanız kurum içinden veya kurum dışından içeriği sağlayabilir. İçerik oluşturulurken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta markanın imajına ve değerlerine uygun olmasıdır. Hedef kitleye göre içeriğin yapısı değişebilir ama ilettiği mesaj mutlaka markanızın kimliğini yansıtmalıdır.

5 – İçerik Paylaşmak:

Oluşturulan içeriği markanız kendi kanallarında paylaşabilir. Bu kanal daha çok markanızın kontrolünde olduğu için düzenli bir içerik takvimi oluşturmalı ve müşterilerin süreklilik hissi yaşamasını sağlamalısınız. Ücretli kanallara, reklam çalışmalarınızda mutlaka yer vermeli ve marka farkındalığını desteklemelisiniz. Marka topluluklarının paylaşmaya değer gördüğü içerikler, birçok kanalda yer alır ve yeni nesil ağızdan ağıza pazarlama etkisi gösterir. Bu aşamaya ulaşan içerikler; daha çok şaşırtıcı, duyguları harekete geçiren ve beklenmedik etkiler yaratan özelliktedir. 

6 – İçerikleri Desteklemek:

Markanız içerik oluşturup dağıttığı zaman, içerik pazarlamasının tam anlamıyla verimini alamayabilir. Paylaştığınız içerikleri desteklemeli ve daha fazla kişiye ulaşması için çalışmaya devam etmelisiniz. Hedef kitlenizin etkilendiği kişi ve toplulukların içerikler ile etkileşime geçmesini sağlamalısınız. 

7 – Sonuçları Analiz Etmek ve Çözüm Bulmak:

İçerik pazarlamasının en önemli aşaması olan sonuçları analiz etmek, içerik stratejisinin markanız üzerindeki etkisini ortaya çıkarır. İçerik stratejinizin nasıl etkileşim aldığı, hangi noktada yetersiz kaldığı ve nelerin daha iyi yapılması gerektiğini analiz ederek görebilirsiniz. Görüntülenme sayıları, paylaşım oranları, marka imajına etkileri, tıklanma ve satışa dönme sonuçları ile yeni bir yol haritası çizebilirsiniz. 

İçerik pazarlaması, dinamik bir süreçtir. Hedef kitlenizin trendleri, ihtiyaçları ve istekleri değiştikçe markanızın içerik stratejilerini güncellemelisiniz. Müşterilerinizin fikirleri, algıları ve değerleri, en önemli bilgi kaynaklarınızdır. Müşterilerinizle iletişim içinde kalarak nereye doğru gitmeniz gerektiğini saptayabilirsiniz.