Şirket Blogunuz için Başarılı Bir İçerik Takvimi Nasıl Oluşturulur?

Blog sayfası oluşturmak ve yönetmek, düzenli çalışma gerektiren bir sorumluluktur. Kişisel ve kurumsal markalar aktif bir blog sayfasına sahip olmak için içerik takvimi üzerinden ilerleme yapabilir. İçerik takvimi; hedef kitlenin yapısına uygun içeriklerin belirlenmesi, planlanması ve üretilmesi için bir şablon kullanmayı ifade eder. Bu şablon üzerinden yapılan düzenli çalışmalar blog sayfasının güncel kalmasına yardımcı olur.

5 Adımda Şirket Blogu için İçerik Takvimi 

Şirket blogunuz için başarılı bir içerik takvimi oluştururken bazı önemli adımları uygulamanız gerekir. Bu adımlar size etkili bir yol haritası sunar.

1 – Hedefleri Belirlemek

Blog sayfasının bir hedefi olmalıdır. Kişisel ve kurumsal markanızın online vitrini olan blog sayfanızda yer alan içerikler belli bir hedefe yönelik hazırlanır. Blog gönderilerinin hedeflere göre düzenlenen farklı çeşitleri bulunur. Satışa yönlendiren blog içerikleri daha çok ürün ve hizmetlerden bahseder. Marka farkındalığı yaratmayı hedefleyen blog gönderileri, markanın değerlerini öne çıkarır. Sektöründe uzman olarak konumlanmak isteyen şirketler blog sayfalarında bilgi veren, güncel gelişmeleri sunan, sektörün nabzını tutan içerikler paylaşır. Şirketinizin blogu için içerik takvimi oluştururken hedefinizi net olarak belirlemeniz önemlidir. Bu sayede kitlenize doğru içerikleri sunabilirsiniz.

2 – Fikir Toplama ve Planlama

Hedefinizi belirledikten sonra içerik fikirleri bulmanız gerekir. Satışları yükseltmek, marka farkındalığı yaratmak, konumlandırma çalışmalarına destek olmak gibi farklı hedefler için kullanılan içerik türlerini inceleyebilirsiniz. İçerik için fikir toplarken ve planlama yaparken rakiplerin yaptığı çalışmaları gözden geçirebilir, farklı sektörlerden ilham alabilirsiniz. Buradaki kritik nokta; markanızın vizyonunu unutmamanız gerektiğidir. İçerik türü ne olursa olsun, markanızın sahip olduğu vizyonu yansıtması önem taşır. Güncel trendler eğer markanızın vizyonu ile uyuşmuyorsa bu trendleri uygulamak yerine farklı bir şey deneyebilirsiniz.

3 – Şablona Yerleştirme ve Görev Atama

Şirket blogunuz için içerik takvimi oluştururken hatasız yapılması gereken en önemli noktalardan biri; görev atamasıdır. Hedefi belirleyip içerik türlerine karar verdikten sonra yayınlama tarihlerini planlamak ve içerik üretimi için görevli kişileri atamak gerekir. Metin bazlı, video, infografik, fotoğraf gibi farklı içerik türleri için uzman kişilerle çalışabilirsiniz. İçerik üreticilerine hedefinizi, markanızın vizyonunu, içerik detaylarını ve yayınlama tarihini açık bir şekilde belirtmeniz önem taşır. Yayınlanma tarihinden önce bir teslim zamanı kararlaştırılmalı ve bu tarihe uyulması için iki taraf da özen göstermelidir. Revizyon süreçleri için yayınlanma ve teslim zamanı iyi ayarlanmalıdır. İçerik takviminin sorunsuz işlemesi için görevlerin disiplinli ve düzenli çalışan kişilere atanması kritik öneme sahiptir. 

4 – Araç Kullanımı ve Süreç Takibi

Görev atamaları yapıldıktan sonra süreçlerin takip edilmesi önemlidir. Yetiştirilemeyen içerikler, sürekli hatalı gelen revizyonlar, aksayan iş süreçleri takvimin ilerlemesine engel olabilir. Bu nedenle içerik pazarlama uzmanı süreci yakından takip etmeli, gerektiğinde müdahale etmeli ve yedek planı devreye almalıdır. 

İçerik pazarlama uzmanlarının blog sayfasını yönetirken ve içerik takviminin düzenli işlemesini sağlarken mutlaka yedek bir planı olması gerekir. İçerik paylaşımında sorun yaşanmaması için daha önceden hazırlanmış rehber niteliğinden içeriklerin bulunması kurtarıcıdır. Yıl içerisinde yer alan önemli günlerin ve sektör etkinliklerinin önceden bilinmesi hazırlıklı olmayı kolaylaştırır. İçerik takvimi oluşturmak ve yedek bir plan yaparak beklenmedik durumları en az hasarla atlatmak içerik pazarlama uzmanlarının görevidir. 

İçerik pazarlama uzmanı, takvimin sorunsuz ilerlemesi için sürekli takipte kalmalıdır. 3 ve 6 aylık planlamalar, yıllık takvim düzenlemeleri tercih edilebilir. Şirket blogunuzu aktif ve güncel tutmak için sektörünüze en uygun olan takvim planlamasını kullanabilirsiniz. Sürekli değişen enerjik bir sektörünüz varsa 3 aylık takvim modelleri blogunuz için daha uygun olabilir. Durağan sektörler için yıllık planlama yapmak daha verimli sonuç almanızı sağlar.

Şirket blogunuz için içerik takvimi oluştururken Google Calendar, Trello, Asana veya CoSchedule gibi araçları kullanabilirsiniz. Bu araçlar pratik kullanımı sayesinde zaman kazanmanıza yardımcı olur.

5 – Analiz, Ölçüm ve İyileştirme

İçerik pazarlama stratejilerinin etkili olup olmadığını görmek için analiz araçlarını kullanmanız gerekir. Etkileşim, dönüşüm ve önemli metrikleri değerlendirerek ölçüm yapabilir, içeriğinizin güçlü ve zayıf yönlerini tespit edebilirsiniz. Şirkenizin blogunu aktif ve güncel olduğunda bir reklam aracı gibi çalışır. Potansiyel müşterilerinizin sizi bulmasını ve sektörünüzde uzman olarak algılanmanızı sağlar. İçerik takviminizde blog sayfanızı analiz etmek ve önemli metrikleri ölçümlemek için zaman ayırmanız önem taşır. Eski ve yeni içerikleri analiz etmek, gereken noktaları iyileştirmek verimli sonuç almanıza destek olur.

Bazen eski paylaşımları güncellemek, metin bazlı içerikleri infografik ile desteklemek daha fazla trafik almanızı sağlayabilir. A/B testleri uygulayarak blog sayfanızı daha görünür ve etkili hale getirebilirsiniz.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler, tek kişilik şirketler, kişisel markalaşma çalışmalarında blog sayfalarını etkili kullanmak isteyenler için içerik pazarlama süreci karmaşık olabilir. Kurumsal blog yönetimi ve içerik üretimi konusunda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız size yardım edebiliriz. Blog Up+ paketi ile aylık blog yazısı aboneliği oluşturabilir, içerik takviminizi kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz. Hemen bize ulaşın, online vitrininizi birlikte güçlendirelim.